[promotie] Flexibeler roeien met Shimano

Promotie

Te groot of te klein. Meestal zijn in roeiboten dit de enige twee beschikbare schoenmaten. De traditionele schoenen in de roeisport zijn problematisch. Men moet inboeten op comfort, hygiëne en veiligheid. Hiervoor heeft Shimano dé oplossing.

SRD

De Europese roeisectie van Shimano, waarvan de Nederlander Bram van Dinther deel uitmaakt, stond aan de basis van deze innovatie. Sinds 2009 maakt Shimano, onder de naam Shimano Rowing Dynamics (SRD) voetenbordsystemen. “Onze eerdere producten gaan uit van een andere technische benadering van het voetenbord dan men gewend is.”, zegt hij. “We maakten daarbij gebruik van een schoen met stijve zool en een mechanisch draaipunt om de kracht zo direct mogelijk over te brengen.”

Individueel

Shimano’s nieuwste ontwikkeling richt zich vooral op roeiersgemak vertelt Van Dinther. “Voor de nieuwe lijn namen we ons ‘individuele schoenconcept’ als uitgangspunt. Dit houdt in dat de schoen los geklikt kan worden van het voetenbord. We wilden een voetenbordsysteem ontwikkelen dat supersimpel is te gebruiken en waarbij geen concessies worden gedaan aan prestaties en roeigevoel.”

Flexibel

Hij is trots op het resultaat. “De nieuwe schoen heeft een speciaal voor het roeien ontwikkelde flexibele zool. Belangrijk hierbij is dat het buigpunt op de juiste plek zit, daarnaast speelt de materiaalkeuze een grote rol. De zool moet zo flexibel zijn dat de roeier weinig weerstand voelt tijdens het oprijden, maar ook weer zo duurzaam zodat de schoen lang meegaat. Ze worden in maat 36 tot en met 52 geproduceerd. Er is dus een passende schoen voor iedereen. De wijze waarop de schoen en de bindingen zijn ontworpen, zorgen voor een optimaal contact tussen roeier en boot.”

Gemakkelijk

Vanaf nu is het gemakkelijk om in elke boot een SRD-bindingssysteem te plaatsen. “We hebben twee versies van het bindingsysteem. Een extra stijf carbonvoetenbord waarin de bindingen verzonken zijn en een retrofitversie.” Vooral die retrofitversie is volgens Van Dinther aantrekkelijk voor verenigingen “Je kunt nu vanuit de kledingkamer zo de boot in zonder je schoenen te verwisselen. Kwestie van instappen en vastklikken.”

Maatwerk

Hij ziet een tendens. “Verenigingen schaffen de bindingen aan en hebben daarna geen omkijken meer naar de schoenen. Die schaffen de leden van die clubs, in hun eigen maat, zelf aan.” De retrofitbinding kan simpel op de bestaande schoenplaten gemonteerd worden en past op het gatenpatroon van de meest gangbare roeischoenen.

Superstijf

Naast de ‘retrofitversie’ komt Shimano dus ook met een extra stijf, – volledig koolstof – voetenbord op de markt. Hierin zit het systeem verzonken. Uit de eerste lab- en boottesten blijkt dat dit voetenbord een stuk stijver is dan gangbare varianten. Dit draagt bij aan een hogere bootsnelheid. Het testen doet Shimano met de Poolse nationale equipe. Dat land zal bij de WK met de gehele vloot gebruikmaken van Shimanovoetenborden.


Contact

Meer weten? Shimano is volgende week bij de World Masters in Bled. Bram van Dinther is voor verdere informatie of een demo bij de vereniging bereikbaar via srd@shimano-eu.com