Olympisch kampioen Gregory vastgelopen in Noordelijke IJszee

Kort

Roeiers die bezig zijn met een overtocht tussen Noorwegen en IJsland, zitten vast op het eilandje Jan Mayen in de Noordelijke IJszee. Onder hen tweevoudig olympisch kampioen Alex Gregory.

De negen mannen vertrokken ruim vijf weken geleden uit de Noorse stad Tromso en roeiden in negen dagen tijd maar liefst 965 kilometer. Na twee dagen op Spitsbergen te hebben gebivakkeerd, ging men op 7 augustus verder richting Noordelijke IJszee. Zo werden zij de eerste roeiboot die op zo’n noordelijk gelegen plek kwam. Naar eigen zeggen verbeterden ze onderweg zo’n elf wereldrecords.

Zonne-energie
Niet veel later verslechterde het weer en na vijf dagen zonder zon begaven de op zonne-energie werkende batterijen het. Na acht dagen werkten alle elektrische apparaten niet meer, waarna de roeiers via handmatige koersbepaling 670 kilometer naar Jan Mayen voeren. Op 19 augustus bereikten ze uitgeput het eiland dat enkel dienst doet als meteorologisch instituut en waar verder een aantal Noorse soldaten gelegerd zijn.

Voortzetting
De ploeg zit hier inmiddels een week vast, maar een deel is alsnog vastbesloten de reis voort te zetten. Hoe is nog onduidelijk, omdat een aantal anderen hebben aangegeven naar huis te willen. Dat zal met een boot moeten die ergens deze week zal aankomen. De groep is nog denkende of en hoe ze eventuele vervanging over kunnen laten komen. Volgens Gregory is de groep ‘extreem gelukkig en gezond’ en hebben ze het naar hun zin.

©30-8-2017