Maurogiovanni wil Ierse roeien naar hoger niveau tillen

Kort Voorpagina

Coach Antonio Maurogiovanni werd in Nederland na conflict ontslagen, maar is inmiddels aan de slag als ‘high performance’ directeur van het Ierse roeien.

Hij werd in de aanloop naar de Olympische Spelen van Londen door de Nederlandse roeibond als mannencoach aan de dijk gezet. Afgelopen week maakte de Australiër met Italiaanse roots bij zijn nieuwe werkgever de Ierse doelstellingen bekend voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Na de spectaculaire zilveren medaille van de gebroeders O’Donovan in de lichte dubbeltwee in Rio de Janeiro, moet er in Japan minstens één medaille bijkomen. Ook moeten vier ploegen zich kwalificeren voor de Spelen, meent Maurogiovanni.

Zwaargewichten
De 51-jarige coach zal dan vooral moeten investeren in het zware roeien. Tot nu toe moest het Ierse roeien het zowel bij de mannen als bij de vrouwen het van de lichtgewichten hebben. Om dit te bereiken zet Maurogiovanni in op talentontwikkeling. “We moeten een beter systeem creëren om goede atleten te vinden en om hen vervolgens te laten ontwikkelen.”

Talentontwikkeling
Hij vraagt daarbij de steun van de verschillende Ierse verenigingen en universiteiten. “Het zal lastig worden. Het olympische niveau is bijzonder hoog.” Vooralsnog zijn de resultaten nog niet bijzonder hoopvol. Zowel in Luzern bij de laatste wereldbeker als bij de juniorenWK werden door Ierland geen medailles gewonnen. Bij de WK voor roeiers onder de 23 werd twee keer beslag gelegd op het brons.

Autoritair
Maurogiovanni, die na de spelen van Londen actief was binnen de roeifederatie FISA en onder andere werd uitgezonden naar Sri Lanka, staat in Nederland vooral bekend om zijn autoritaire aanpak. Nederlandse roeiers kwamen daar massaal tegen in opstand, wat leidde tot zijn vertrek een aantal weken voor de start van de Spelen. De coach trof een regeling met de bond, waarvoor de KNRB flink in de buidel moest tasten.

©NLroei, 29-8-2017