Indonesische roeier van Boudewijn van Opstal kwalificeert zich voor Parijs

Kort

Dit weekeinde werd in Zuid-Korea het olympisch kwalificatietoernooi voor Azië gehouden. Skiffeur Memo Memo uit Indonesië werd er in 6:59 tweede. Dat was ruim voldoende voor een olympisch startbewijs. Boudewijn van Opstal – bondscoach van Indonesië en coachprofessional bij Laga – is uiteraard in zijn nopjes.

“Memo heeft het ruim gehaald, hij had ook vijfde kunnen worden. Overigens is zijn naam Memo, en geen Memo Memo. In Indonesië kennen ze geen systeem met familienamen, maar een achternaam was wel nodig voor de inschrijving bij World Rowing, dus hebben we het zo opgelost”, zei Van Opstal.

Molukker
Hij vond Memo ruim tien jaar geleden op de Molukken. “Toen ik in 2012 in Indonesië begon, heb ik er rondgereisd op zoek naar talent. Memo is 195 centimeter lang, maar kwam niet zo goed uit de test. Zijn shuttlerun was matig, maar dat kan ook komen omdat hij noodgedwongen op slippers rende. Hij heeft namelijk maat 48 en daar hebben ze op het eiland geen schoenen voor. Uit een soort wanhoop heb ik hem toch maar als de grootste Indonesiër naar het nationale roeicentrum gehaald.”

Memo bleek niettemin een talent. “Hij heeft zich voor de Olympische Spelen van 2016 gekwalificeerd. In Rio werd hij zestiende. En hier in Korea ging hij al eens onder de 6:47, al stond er toen mogelijk een sluis open.”

Lennart van Lierop
Van Opstal sluit niet uit dat Memo een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het Nederlandse roeien op mondiaal niveau. “Hij roeide in 2015 bij de slotwedstrijden met Lennart van Lierop in de dubbeltwee. In ieder geval heeft één van de twee daar duidelijk zijn voordeel mee gedaan”, aldus Van Opstal.