Eerstejaars: Aegir is de rijzende ster van het zware achtenveld

Eerstejaars

Bij de lichte velden verschijnen alle ploegen met vrijwel exact hetzelfde gewicht aan de start. Vaak hebben ze ook ongeveer hetzelfde vermogen. De onderlinge verschillen bij wedstrijden zijn dan ook klein. Dit maakt de lichte veld regelmatig spannend en zorgt bovendien voor vele verschuivingen in het klassement. Zo kwam er bij de Hollandia  wéér een ‘nieuwe’ winnaar uit de bus, dat was Skøll. Lichte koplopers Nereus en Proteus-Eretes haalden de A-finale niet eens.

Bij het zware mannenveld zijn minder vaak positiewisselingen. Na de eerste wedstrijd gaan er doorgaans één of twee ploegen aan kop en daarna is er weinig afwisseling in de rangorde. Koploper Nereus houdt dit jaar die traditie in stand en is ondertussen hard op weg naar een ongeslagen seizoen.

Rijzende ster
Over de rest van de podiumplaatsen is genoeg te melden, want die zijn nog lang niet vergeven. Waar de acht van Nereus als de Bohemian Rapsody van de top 2000 aan kop gaat, lijkt de ware strijd te zijn losgebarsten voor de overige podiumplekken van het zware achtenklassement

Dat die tweede én derde plaats nog aan veel ploegen toebedeeld kan worden, blijkt al uit de klassementsstanden. Gyas, Skøll en Njord vormen een peloton achter koploper Nereus. Maar ook Aegir, dat sinds de start van het kortebaanseizoen in de top drie vaart, blijkt een geduchte tegenstander.

Zware voorwedstrijd
De baancommentatoren spreken dan ook terecht van een zware voorwedstrijd, als zaterdagochtend Skøll en Aegir met Nereus aan de start verschijnen. Daarvan gingen slechts twee ploegen door naar de A-finale.

Amsterdam vertrok snel uit de startblokken. Nereus werd de eerste helft onder druk gezet door een strijdlustig Skøll. Met een voorsprong van twee seconden stelde Nereus een finaleplaats veilig. De ploeg van Skøll leek in de tweede helft wat meer moeite te hebben me de tegenwind, iets waar de mannen van Aegir gretig gebruik van maakten. Uiteindelijk drukte Aegir met een tafje voorsprong Skøll uit de finale.

Tijdstraf
De Groningers moeten het hebben van lange klappen, waardoor het stabiele ritme een tikje aan de lage kant lag. “De volle focus ligt op de halen, daar moet gewoon de snelheid van komen”, stelt Aegir-coach Jan van Soest. “Op basis daarvan mag het tempo meegaan, maar de kwaliteit van de haal moet blijven staan.” Zijn ploeg werd zaterdag in de A-finale uiteindelijk derde.

Het is enigszins raadselachtig wat deze Groningers de eerste wedstrijden van het seizoen hebben gedaan. De coach vertelt dat er wat incidenten waren: een onhandige snoek bij de Head en een tijdstraf bij de vierkamp. Erna zijn er veel stappen gemaakt richting de korte baan. “Die stijgende lijn moeten we gewoon doorzetten. Door wat we goed doen, nog beter te doen en niet te veel te veranderen”, aldus Van Soest.

Het complete eerstejaarsklassement van Nederland staat hier.