Obbe Tibben excelleert, tijdwaarneming faalt

Wedstrijden

Het duurde gisteren even voordat duidelijk was wie bij de mannen de Hel van het Noorden had gewonnen. Uiteindelijk bleek dat lichtgewicht Obbe Tibben de snelste tijd van alle skiffeurs had neergezet.

De tijdwaarneming liet de organisatie van de Hel van het Noorden gisteren danig in de steek. Zowel bij de skiffs van de vrouwen als die van de mannen werden via hun site meerdere keren verschillende winnaars aangewezen. Het leverde potsierlijke taferelen op.

Wil jij ook bijdragen aan de site die je nu leest? Doe dan mee aan de crowdfundingsactie en klik hier!

Wiersma
Zo zag de oorspronkelijk aangewezen winnaar Abe Wiersma na lang wachten pas tijdens de prijsuitreiking nota bene op zijn telefoon dat niet híj het SA-veld bij de mannen had gewonnen, maar dat het een ex aequo betrof tussen Lennart van Lierop en Niki van Sprang. Zichtbaar gefrustreerd beende hij meteen het clubhuis van Aegir uit.

Tijden
Even eerder had hij met Van Sprang en coach Diederik Simon al geconcludeerd dat de geklokte tijden vermoedelijk niet juist konden zijn. Zo was Van Sprang ervan overtuigd dat hij was ingelopen op de voor hem gestarte concurrent van Nereus. Ondanks dat Van Sprang en Van Lierop alsnog als SA-winnaar gehuldigd werd, moest hij zijn meerdere erkennen in Tibben.

Tibben
De pas 18-jarige voormalige roeier van ‘t Diep stond er dan ook wat beduusd bij. Ook hij had pas net gezien dat hij de beste was. “Ik sta er nogal van te kijken. Het was mijn doel om de lichte categorie te winnen en natuurlijk wilde ik met een schuin ook zien hoe ik het er bij de zwaargewichten van af zou brengen, maar dat ik zou winnen in een veld met zoveel toppers had ik niet verwacht. Zeker met zulke harde wind tegen.”

Fietsval
Vorig jaar maakte Tibben in de winter al indruk met zijn ergometertijden, maar een val met zijn fiets in het voorjaar maakte resoluut einde aan zijn seizoenaspiraties. Met een zeer beperkte voorbereiding kwam hij nog tot snelle skifftijden op de Holland Beker en de Slotwedstrijden, maar de bondscoaches vonden het niet voldoende voor een uitzending.

Skøll
Dit seizoen is hij er dan ook op gebrand wél succes te halen. Hij prijst de nieuwe trainingsaanpak die hij voert. “Ik heb met Paul Hartog een goede coach en bij Skøll hebben we met onder andere Lennart van Lierop en Guillaume Krommenhoek een sterke groep skiffeurs die elkaar goed opzwepen. Dat zorgt voor succes. Ik ben fit. Bij de NK Indoor hoop ik over twee weken het nationale record onder de 23 jaar te verbeteren.”

Lichtgewichten
De jongeling hoopt dat de roeibond alsnog gaat investeren in een olympische lichte dubbeltwee. “Ik snap dat het nu niet de prioriteit heeft maar ik hoop dat als ze zien hoe hard ik ga ze nog één poging willen wagen.” Een overstap naar de zware categorie waar meer mogelijkheden zijn, overweegt hij vooralsnog niet. “Ik weet dat ik in principe de lengte mis om in dat veld echt goed mee te komen. Als lichte roeier denk ik wél de internationale top te kunnen halen.”

WK
Zijn doelstellingen voor dit jaar liggen dan ook binnen de lichte categorie. “Ik wil graag ongeslagen blijven op nationaal niveau. En als het met de bondsdubbel niets wordt, dan graag in de lichte skiff naar de WK.”