Time-team: ‘Het systeem werkte goed’

Achtergrond

De fouten die afgelopen zondag werden gemaakt in de tijdregistratie van de Hel van het Noorden liggen volgens tijdwaarnemers Time-Team niet aan hun systeem dat zij ter beschikking stellen aan de wedstrijdorganisatie, maar aan menselijke fouten van de organisatie.

Volgens Harm Hermsen van Time-Team stellen zij slechts de hard- en software ter beschikking aan wedstrijdorganisaties en begeleiden zij hen bij het bedienen van het systeem. “Dat heeft zondag absoluut goed gewerkt. In de ochtend waren er problemen omdat de roeiers voornamelijk aan stuurboordzijde van het kanaal voeren en de kamprechters en vrijwilligers die alles noteerden aan de andere kant zaten. Men moest dus op zo’n 15 tot 20 meter afstand de rugnummers lezen en dat was zeker onder de zware omstandigheden met veel wind en regen een lastige opgave. Rug- maar ook boegnummers waren door de harde wind bijvoorbeeld ook dubbel geklapt.”

Wil jij ook bijdragen aan de site die je nu leest? Doe dan mee aan de crowdfundingsactie en klik hier!

Handmatig
Het was de reden waarom vooral bij de vrouwenskiff in de oorspronkelijke uitslag veel fouten te vinden waren. Zo stond Lisa Scheenaard lange tijd bovenaan de uitslag, maar bleek enkele uren later Karolien Florijn de echte winnares. Volgens Hermsen was het probleem dat ook de back-up-registratie niet goed werkte. “Daar hebben we een compleet ander team voor dat exact hetzelfde doet als de computergestuurde tijdwaarneming maar dan handmatig. Zij moeten zelf bijhouden wie precies wanneer binnenkomt, maar door de chaos zijn zij ook naar de kamprechter gaan luisteren die het oorspronkelijke team aanstuurde. Indien de kamprechter fouten maakt, worden die er dus niet meer uitgefilterd.”

Camerabeelden
Omdat beide registraties niet goed werkten, moest worden overgegaan worden op het bestuderen van camerabeelden van start en finish. “Daar zijn we ongeveer de hele periode tussen het eerste en tweede blok mee bezig geweest, want dat is behoorlijk tijdrovend. Gelukkig heeft de organisatie op ons aanraden deze camera’s neergezet, anders hadden we nu niet de juiste uitslag gehad.” Op basis van deze informatie werd een aantal zaken voor het middagblok aangepast. “Zo heeft de organisatie bijvoorbeeld de tijdwaarnemingshokjes langs de kant iets dichter bij de doorkomstlijnen gelegd.”

Wiersma
Hermsen stelt dat de kapitale fout in het middagblok – tot een minuut voor de prijsuitreiking stond Abe Wiersma abusievelijk aan de leiding – een zeer onfortuinlijke was. “Er zijn ‘s middags amper dingen mis gegaan, alleen heeft iemand per ongeluk bij de start een extra puls gegeven toen Wiersma al was gestart. Per ongeluk is die tweede puls als zijn start aangemerkt, dat verklaarde ook zijn extreem snelle eerste kilometer. Een getraind menselijk oog haalt deze fout eruit maar bij ons is dat niet gebeurd en ook het hoofd van de jury heeft de uitslag goed gekeurd.”

Voorlichting
Voorzitter van de Helcommissie van Aegir, Laura Lamers, erkent dat er fouten zijn gemaakt door vrijwilligers, maar wil niet de gehele verantwoordelijkheid dragen. “Time-team stelt dat zij alleen verantwoordelijk zijn voor het systeem, maar ondertussen geven zij ook de voorlichting aan onze hulptroepen. Ook daarin zijn fouten gemaakt. Het was voor veel mensen bijvoorbeeld niet helemaal duidelijk wat hun taak nu precies was, waardoor het back-upplan niet werkte. Ik heb die voorlichting de laatste paar jaar zelf gedaan en toen waren er nooit problemen. Gelukkig hadden we besloten die camera’s op te hangen.”

Onduidelijkheid
Zij betreurt vooral de onduidelijkheid na afloop van het tweede blok en rond de prijsuitreiking. “Voor ons als organisatie was het lang onduidelijk wat het probleem nu precies was en Time-Team bood geen uitkomst. Het was bijvoorbeeld erg vervelend dat op hun website niet stond vermeld dat het een voorlopige uitslag betrof. De communicatie hierover tussen beide organisaties moet een stuk beter. Er zal goed geëvalueerd moeten worden.”