Daan Brühl (1990-2010) vandaag herdacht

Achtergrond Algemeen

Vandaag is het precies tien jaar geleden dat de talentvolle roeier Daan Brühl op 19-jarige leeftijd overleed. Deze tragische gebeurtenis, vlak na een teleurstellend verlopen WK onder 23 jaar, schokte de roeiwereld. Hij wordt onder andere herdacht door zijn roeimakkers.

Jeugdcoach Ewoud de Boer is één van de eerste uit de roeiwereld die Daan Brühl leert kennen. “Samen met Thomas Velthoven zorgden wij bij Willem III voor de aanwas. Het was onze taak om de jeugd verslaafd te laten raken aan roeien. Dat lukte bij Daan bijzonder goed. Gecombineerd met zijn fysieke talent waren we hem al vrij snel kwijt aan de wedstrijdcoaches. Maar hij bleef altijd bijzonder betrokken bij ons en de andere jongens.”

Klussen
De Boer denkt zelfs nog meerdere malen per week aan hem. “Dat heeft ook een praktische reden, want Daan heeft een maand voordat hij overleed nog een paar dagen in ons nieuwe huis geklust. Hij was namelijk heel handig. Ik heb een skiff in de tuin liggen en telkens als ik daarheen loop, ga ik door een deur die hij erin heeft gezet.”

Funnygames.nl
Nadat Daan Brühl binnen anderhalf jaar dat hij begon met roeien al goud haalt met Dirk Uittenbogaard in de dubbeltwee bij de Coupe de la Jeunesse, komt hij een jaar later in de junioren dubbelvier die brons pakt bij het WK. Naast Dirk, zitten ook Allard van der Hoven en Freek Robbers in deze boot. “Vanaf toen heb ik veel met hem geroeid. Ik sliep bij zijn ouders als we trainden op de Bosbaan en we speelden vooral veel suffe spelletjes op funnygames.nl”, herinnert Freek Robbers zich.

Sevilla
Hij had het lang zwaar na de plotselinge dood. “In het begin dacht ik heel veel aan hem. Eigenlijk ook teveel, ook omdat je je een soort van schuldig voelt als je het niet doet. Nu is dat iets gezonder. Zo vraag ik me soms af hoe goed hij uiteindelijk in het roeien zou zijn geworden. Ik herinner me een mooi moment toen ik een paar jaar geleden op een SB-trainingskamp in Sevilla samen met Dirk en Allard naar de baan liepen. We zeiden vrijwel gelijktijdig dat Daan hier ook bij had moeten zijn.”

Stadhouderskade
Als Brühl later lid wordt bij Nereus, wordt hij naast roeimaat ook huisgenoot op de beruchte Stadhouderskade van Philip van der Linde. “Hij was een perfecte roei- en huisgenoot omdat hij zich volledig aan iets kon overgeven. Of het nou roeien was, Nereus of ons huis, hij ging er volledig voor. Hij niette met een soort van bordeaux-rood vilt onze bank en verfde zijn hele kamer in de verenigingskleur.”

Vuurwerk
Ook voor kattenkwaad is hij altijd in. “Het afsteken van vuurwerk in ons huis bij Oud&Nieuw ging vaak bijna of helemaal mis, maar hij vond het prachtig. Ondertussen nam hij alles ook erg serieus. Hij wilde het graag goed doen, bijvoorbeeld het innen van het geld bij dat oudejaarsfeestje.” Philip en zijn huis- en verenigingsgenoten houden in augustus ook een herdenkingsbijeenkomst. “We gaan dan een rondje fietsen vanaf zijn graf bij begraafplaats Zorgvlied en op Nereus een paar biertjes drinken.”

Belofte
Zijn oude ploeggenoot Dirk Uittenbogaard is de enige van zijn vroegere maten die nog steeds roeit. Op de begrafenis doet hij de belofte voor hem goud te gaan halen bij de Olympische Spelen. Als de Spelen niet zouden zijn uitgesteld zou hij als wereldkampioen nu een van de grote kanshebbers zijn. “Ik bedacht me laatst pas dat ik anders nu in Tokyo was geweest. Het zou bizar zijn om precies tien jaar na Daan zijn overlijden een poging te doen deze belofte in te lossen. Dat moet nu dan maar een jaar later.”