1/3e USA-equipe met corona besmet, OS onzeker

Kort

Minstens twaalf vrouwen van de Amerikaanse bondsequipe hebben positief getest op corona. Circa een derde deel van de equipe. “Het trof ons hard”, zegt Emily Regan tegen The New York Times. De olympisch kampioene van Rio’16 waarschuwt voor de gevolgen van corona, ook bij jonge, gezonde en fitte atleten. “Neem het serieus”, is haar boodschap. Deze week berichtte NLroei over bondsroeier Niki van Sprang die het ook had.

‘Als van uitstel maar geen afstel komt.’

Miljarden mensen hadden zich verheugd op de Olympische Spelen van Tokyo. Gisteren had de opening moeten zijn, maar het mega-evenement is een jaar uitgesteld. Er zijn positieve signalen (vaccinaties in de maak) over het doorgaan, maar ook negatieve (‘oplaaiende brandhaarden’).

Onzekerheid
Er is nog veel onzekerheid, bijvoorbeeld over kwalificaties. Maurits Hendriks, technisch directeur van NOCNSF sprak er gisteren over. “De sporters gaan er goed mee om, maar ik hoop dat er vanuit het IOC snel duidelijkheid komt hoe de resterende kwalificatietoernooien eruit gaan zien”, zei hij tijdens een bijeenkomst op Papendal.

Nu of nooit
Inmiddels is wel duidelijk dat het volgend jaar ‘nu of nooit‘ wordt. Dat beaamt Hendriks. “We kennen alle scenario’s: spelen zonder publiek of opnieuw uitstel, dat zal in ieder geval niet gebeuren. Daarover is het IOC duidelijk”.

Crowdfunding NLroei
Corona geeft een extra dimensie aan het ‘Hoop en Glorie’-oerverhaal van de Olympische Spelen, met als subtitel: ‘Bloed, Zweet en Tranen.’ Als het toernooidoorgaat, zal NLroei er verslag van doen. De redactie heeft een vriendelijk verzoek: maak NLroei mede mogelijk, dat kan hier.

Alvast veel dank!