Stennis in Nieuw-Zeeland, technisch directeur weg

Kort

Er is reuring in relatief het beste roeiland. Alan Cotter – tien jaar lang de technisch directeur van de Nieuw-Zeelandse bond – stapt op. Hij zou volgens New Zealand Herold zijn biezen pakken vanwege ernstige kritiek van een aantal roeiers. Er zou een angstcultuur bestaan waarbij atleten zwaar onder druk worden gezet.

In het artikel wordt een anekdote aangehaald die tweevoudig olympisch kampioen Eric Murray in zijn biografie genoteerd heeft. Samen met Hamish Bond won Murray in totaal 98 wedstrijden, waaronder twee olympische finale. Hij werd met zijn zwangere vrouw door de technisch directeur ontboden. Murray had namelijk (in 2011) aangegeven bij de geboorte van hun kind aanwezig te willen zijn, en had geopperd rondom de uitgerekende datum een weekje voor zichzelf te trainen. Cotter vond het verlof maar niks.

Insane
Volgens Murray zou de ‘TD’ hebben gezegd dat soldaten tijdens de oorlog ook niet van het front weggingen om bij bevallingen te zijn. En dat terwijl zijn vrouw te horen had gekregen dat zij onverantwoordelijk bezig was, de beslissing om een kind te nemen zou de carrière van haar man schaden. Murray zegt over dat gesprek ‘It was the most insane thing I had ever heard, in the worst meeting of my life.’

Bondsverklaring
Naar aanleiding van de ophef in de media bracht de Nieuw-Zeelandse bond een verklaring uit waarin wordt ontkend dat het vertrek te maken had met de gepubliceerde aantijgingen.

Drysdale
Mastodont Mahé Drysdale neemt het op voor Cotter en maant tot kalmte. De skiffkampioen geeft aan het ook niet altijd eens te zijn geweest met zijn beleid, maar wijst ook op de succesvolle periode waarbij Cotter aan het roer stond.