Olympisch ticket voor Ymkje Clevering: ‘Er was constant spanning’

Algemeen

Het was voor haar even spannend, maar het ticket naar Tokyo is binnen voor Ymkje Clevering. De opstelling voor de vrouwenvierzonder werd recent bekend. Het viertal dat vorig jaar een zilveren medaille veroverde bleek weer de snelst mogelijke opstelling.

Maak NLroei mede mogelijk. Doe mee aan onze crowdfunding! Klik hier. Alvast bedankt!

Afgelopen december maakte Clevering een flinke smak van haar fiets en brak daarbij haar sleutelbeen en ellebooggewricht. Gevolg: negen weken uit de running. In maart stonden de seatraces gepland, maar deze werden uitgesteld vanwege de corona uitbraak.

Comeback
De zenuwen werden er bepaald niet minder om bij Clevering. ‘‘Er was constant spanning, omdat de selectieperiode uiteindelijk zo lang duurde. Steeds dachten we dat we moesten racen, maar ging het toch niet door.’’ Ze had een moeizame aanloop naar de selectietijd. ‘‘Na die val moest ik echt een comeback maken, ik was ver gezonken. In het begin ging het niet zo lekker in de boot, ik had er moeite mee om mijn snelheid terug te vinden. Alleen op de ergometer lukte het wel. Gelukkig heb ik mezelf op tijd kunnen herpakken,’’ vertelt ze.

Concurrentie
Maar ze voelde zich behoorlijk bedreigd. Tweevoudig olympische medaillewinnaar Carline Bouw (Skøll) slaagde er uiteindelijk niet in een plek te veroveren. Dat scheelde weinig, volgens Clevering. ‘‘Het waren heftige seatraces. Carline is niet van gisteren, ze is een geduchte concurrente.’’ Dat de Gyaan weer door kan trainen met deze opstelling die ze gewend is, vindt ze fijn. ‘‘Ik heb vertrouwen in deze ploeg, het werkt goed samen.’’

Rust
De lockdown is Clevering prima doorgekomen. Ze woont onder andere met Marieke Keijser en Roos de Jong in een sportershuis. ‘‘We hebben elkaar goed weten te motiveren, en veel samen gefietst. En ik kon eigenlijk ook wel even een adempauze gebruiken na die slechte periode die ik heb gehad’’, vertelt ze. Nu kan ze nog even genieten van haar rust. Over twee weken beginnen de trainingen weer, met als eerste meetpunt – als het goed is – de EK in oktober. En dan een jaar later door naar haar eerste Spelen, in Tokyo.