Circus Emke oefent in Portugal

Kort

De spits van Sevilla of het purisme van Portugal? Het wordt steeds populairder om in het buitenland op trainingskamp te gaan, ook bij zogeheten developmentroeiers, junioren en veteranen. De laatste jaren is het Spaanse Sevilla enorm in trek. Deze locatie gaat een beetje ten onder aan het eigen succes. Het wordt er simpelweg te druk. Met als gevolg dat het er in het zuiden van Spanje vaak flink deint door de hekgolven van allerhande coachboten.

Mannenhoofdcoach Mark Emke vond er wat op. Hij was een aantal jaren geleden in dienst van de Portugese bond en wist van de plannen om een hypermodern trainingscentrum te bouwen, tweehonderd kilometer ten oosten van Porto. Hij huurde deze weken de locatie af om er met een deel van zijn equipe te trainen. Een aantal bleef achter in Nederland vanwege werk- of studieverplichtingen, anderen roeien tot en met de meimaand nog onder Amerikaanse collegevlag.

Indrukwekkend
Emke en zijn coachcollega’s René Mijnders en Eelco Meenhorst maken er met hun roeiers vele ongestoorde kilometers op de brede Douro-rivier, tussen de indrukwekkende heuvels en bergen. Slapen, krachttrainen en eten – de andere vitale componenten van een trainingskamp – doet de equipe in het gestileerde gebouw waarin een zekere architectonische schoonheid is vertegenwoordigd [filmpje]. Het pand staat op een steenworp afstand van de rivier en ligt op zo’n 2.000 kilometer van de Bosbaan [kaartje]. Emke reed samen met scullerscoach Meenhorst eigenhandig de botenwagen erheen.

Meedoen aan de crowdfunding van NLroei kan hier.