Afgelopen seizoen stopte Robert Lücken acuut. De twijfel was toegeslagen. Hij koos voor een ander leven. Maar dat was maar de helft van het verhaal, blijkt nu. Lücken dacht een ernstige afwijking aan zijn auto-immuunsysteem te hebben. Bij nader inzien bleek dat mee te vallen.
Meedoen aan de NLroeicrowdfunding? Doneer hier. Bedankt!
Na een tegenvallende prestatie in de vierzonder bij de wereldbeker in Belgrado kapte Lücken er per direct mee. Zijn afstudeerscriptie en zijn aanstaande huwelijk waren zijn nieuwe prioriteiten. “Maar ik vertelde toen slechts de helft. Omdat ik geen zin erin had dat mijn medisch dossier als het ware op straat kwam te liggen”, zegt Lücken over zijn tijdelijke uitvaart.
Lymfeklieren
Hij is nu openhartig en blikt eerst verder terug in de tijd. “In de nacht voor de WK-finale van vorig jaar had ik een acute ontsteking aan mijn lymfeklieren. Ik ben ‘s nachts in het ziekenhuis onderzocht en werd met antibiotica behandeld. De volgende dag zijn we toch de finale ingegaan en probeerden we er het beste van te maken.”
Immuunsysteem
De Holland Acht viel net buiten de medailles: vierde. Lücken baalde, maar stapte voor het nieuwe seizoen toch weer aan boord. “Maar het leek me wel goed om te laten onderzoeken waar die lymfe-ontsteking vandaan kwam. In het academisch ziekenhuis van Groningen constateerde men dat mijn immuunsysteem niet in orde was. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Je kunt daardoor aandoeningen krijgen als reuma. Toevallig of juist niet, ik had toen veel last van mijn vingers. En ik trok daaruit de conclusie dat het niet goed met me ging. Dit speelde allemaal tijdens het trainingskamp voorafgaand aan Belgrado.”
Somber
Lücken besloot daarom te stoppen. “Mijn vader heeft gezondheidsklachten die dezelfde achtergrond hebben. Ik gruwelde van een somber toekomstbeeld waarbij ik snel zou aftakelen. Het vertrouwen in mijn lijf was weg, daarom stopte ik. En ja: mijn huwelijk en afstudeerscriptie stonden op de rol.”
Second opinion
De perceptie van Lücken veranderde echter na contact met de oud-Nereïd Abraham Goorhuis. “Hij is arts, hoorde mijn verhaal aan en bood een second opinion. Eind van het liedje: er is inderdaad wel iets aan de hand, maar volgens hem is het niet ernstig. Ik kreeg een vaccinatie om mijn immuunsysteem te testen. En daar reageerde mijn lijf goed op. Toen besloot ik om toch weer te gaan roeien. De pijn in de vingers verdween. Het goud lonkt.” Ondertussen is hij getrouwd “topfeest” en is de scriptie precies zoals in de afgelopen jaren “bijna klaar “.
Koers
Hij heeft zich met een aantal roeiers en coaches nadrukkelijk bemoeid met de koers richting Tokyo. “De technische leiding kwam met het voorstel om de vierzonder te prioriteren. Daar was wat voor te zeggen. Maar ik kreeg er geen warm gevoel bij. De acht zie ik wel zitten. Want daarin gaat Nederland olympisch kampioen worden. Die kans is klein, maar groot genoeg om er vol voor te gaan”, zegt hij met vuur.
BHAG
Hij was niet de enige die een bijstelling van de plannen wilde. “De andere jongens zien het ook in het acht zitten. We gaan het Big Hairy Audacious Goal (AdL: Deutschland Achter) aanvallen. Met z’n allen moeten we dat willen, dan lukt het.”
Realiseren
Een doorn in het oog van Lücken is dat er nog een prioriteitsboot bestaat, namelijk de dubbelvier. Die boot krijgt volgens hoofdcoach Mark Emke zelfs voorrang als het gaat om bijvoorbeeld Tone Wieten. “Ik zie liever dat we allemaal voor de acht gaan. Ik weet dat de jongens van de dubbelvier diep in hun hart liever in de acht roeien, alleen realiseren ze zich dat zelf nog niet. De weg naar Tokyo is lang, er gaat nog van alles gebeuren.”