Boudewijn Röell: ‘Op papier zijn wij de sterkste Nederlandse vier ooit’

Interview

Het met een jaar uitstellen van de Olympische Spelen zorgt voor wisselende geluiden. Dat blijkt bij een rondje langs de ploegen die al zo goed als zeker zijn van een startbewijs voor Tokyo. De mannen stopten meteen toen het uitstel bekend was geworden met een gezamenlijk programma. De vrouwen trainen door totdat er een duidelijke planning mogelijk is.  [su_quote]Steun NLroei juist nu, word donateur! Dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]
Onlangs gaf dubbelvierroeister Inge Janssen (30) al aan twijfels te hebben over of ze nog wel een extra jaar wilde vastplakken aan haar al lange roeicarrière. Ook bij ploeggenoot Nicole Beukers kwam het uitstel hard binnen. “Begrijp me niet verkeerd. Het is sowieso de beste keuze nu, want wat er nu in de wereld gebeurt is heel erg. Sport is immers slechts sport, maar ondertussen behelst het voor mij een groot deel van mijn leven. Nog een jaar langer doorgaan heeft de nodige consequenties.”

JOGG
De 29-jarige roeister van Njord had voor volgend jaar al andere plannen. “Ik werk momenteel één dag per week als ambassadeur bij JOGG (een organisatie dat sporten en bewegen promoot onder kinderen, red.) en dat wilde ik volgend jaar graag uitbreiden. Roeien zou op een lager pitje komen te staan. Dat verandert nu behoorlijk. Ik heb inmiddels wel voor mezelf duidelijk gekregen dat ik dit project richting Tokyo wil afmaken, maar als ik eerlijk ben, moet ik me daar mentaal nog wel even toe zetten.”

Selecties
Voor de scullsters kwamen de quarantainemaatregelen ook nog eens op een vervelend moment. Er stonden namelijk nog selectieraces op het programma. Ondanks dat er twee medailles werden veroverd bij afgelopen wereldkampioenschapen is het nog niet zeker wie op in welke boot komt te zitten. Die onzekerheid breekt Beukers echter niet op. “Ik kan me daar eerlijk gezegd wel bij neerleggen. Het heeft weinig zin me daar druk over te maken. Het komt wel weer zodra we meer duidelijkheid hebben over het proces.”

Vakantie

De roeisters hebben een tijdelijk schema gekregen waarbij men wel geacht wordt om op dagelijkse basis door te trainen. Over twee weken hoopt men een duidelijker schema te kunnen hebben als precies duidelijk is op welke momenten belangrijke wedstrijden staan gepland. De mannen besloten vrijwel meteen te stoppen met trainen toen duidelijk werd dat de Spelen werden uitgesteld. “Wij hebben nog de 2×1500 meter die op het programma stond gedaan, de acht had al vrij genomen. We hebben nu een soort van vakantie gekregen zodat we straks weer snel opgeladen en gemotiveerd verder kunnen”, stelt Holland Vierroeier Boudewijn Röell.

Kracht
De 30-jarige Leiderdorper is verre van gedemotiveerd geraakt door het uitstel. “Op papier zijn wij denk ik de sterkste vier die Nederland ooit gehad heeft. Dit geeft ons extra tijd om ons voor te bereiden en onze kracht in bootsnelheid om te zetten. Voor nieuwe selecties ben ik op zich niet bang. We gaan er zelf vanuit dat de vier zo blijft, maar als de coaches dat per sé willen dan accepteren we dat uiteraard.” Zijn laatste horde om arts te worden, moet nu alleen wél uitgesteld worden. “De opleidingen worden sowieso een paar maanden naar achteren verplaatst, dus zo’n ramp is dat niet. Nu ga ik kijken of ik mezelf op medisch gebied nog nuttig kan maken. Bijvoorbeeld als vrijwilliger in het ziekenhuis.”      

Voordeel
Ook Stef Broenink (29) denkt een klein voordeel uit de situatie te kunnen halen. De fysiek sterke voormalige waterpoloër stapte dit najaar over van de skiff naar de dubbeltwee met Melvin Twellaar omdat hij meent in dat boottype een grotere kans op eremetaal te hebben. “We hebben nu een langere voorbereidingstijd dus dat is niet per sé in ons nadeel. Ik sta ervan te kijken, want ik ben dit jaar wederom weer sterker geworden dan in voorgaande jaren en Melvin ook. Met sparren tegen dubbeltweetjes uit de dubbelvier ging het ook echt hard. En dat zijn niet de minsten.”

Routine
Dat zijn vervolgplannen nog even in de ijskast moeten, vindt hij geen probleem. “Ik doe de master van mijn studie in Delft en dat gaat nu nog door. En anders stel ik dat nog even uit. Als je al zo lang roeit als ik, is een jaar langer doorgaan geen probleem. Het is immers routine geworden. Daarnaast hebben zowel Melvin als ik een sterke drive en commitment. Niet iedereen in ons veld zal zich zo makkelijk over deze beslissing heen zetten.”