Waar gaan we heen in 2023? Met de bus naar het front in Servië?

Commentaar

De kruitdampen zijn (in Nederland) verdwenen, een aantal vingerresten is afgehecht, een enkel oog voor altijd gesloten. En roeiers worden eventjes niet meer met vuurwerk bestookt. Kortom: Oud & Nieuw ligt achter ons. Tijd voor een vooruitblik.

Na de succes-WK van vorig jaar zal er reikhalzend worden uitgekeken naar de WK van 2023 waar ook de olympische startbewijzen worden verdeeld. Het is de bedoeling dat het toernooi begin september in Belgrado wordt gehouden. Dat is de hoofdstad van Servië. Dat land ligt overhoop met Kosovo. De Russen en de Serven steunen elkaar. Een oorlog dreigt, hoewel het acute gevaar nu wat verminderd is. Het is op wereldschaal een bijzaak, maar wat gebeurt er met de WKroeien, of is het wachten op een escalatie? De geopolitiek raakt ook roeien, zo blijkt.

Doneer vandaag en maak kans op een professionele 10/13. Het kan hier, alvast bedankt!

Maar ook ander issues die de gemoederen bezig houden, spelen ook bij onze sport. Verwacht wordt dat de roeibond duidelijkheid gaat geven over het sociale OTC-klimaat. Er zou immers ‘een topsportcultuur zijn ontstaan waarin kwetsing en intimidatie te veel ruimte kregen. Dit kon bovendien onvoldoende bespreekbaar worden gemaakt”. Ruim een jaar geleden waren daar al signalen over afgeven en waarschijnlijk zijn er al veel eerder meldingen bij vertrouwenscontactpersonen gedaan.

Op 8 april van vorig werd technisch directeur Hessel Evertse voor de bus geworpen. Na platgereden te zijn in de landelijke media, werd hij – na tussenkomst van de rechter – van het asfalt geschraapt en verfomfaaid weer op zijn directiezetel gehesen.

Kop van Jut Evertse werd later voorzien van excuses, maar de interpretatie van NLroei dat het om een rehabilitatie ging, bleek toch wat voorbarig. Het lijkt er namelijk niet op dat de bond richting niet-roeimedia persberichten liet uitgaan met een rectificatie en/of rehabilitatie omtrent zijn teruggedraaide schorsing.

Ondertussen maken leden van de technische staf zich al tijden zorgen. Gaan er nog meer functionarissen voor de bus, of zal er worden gekielhaald? Het is inmiddels de hoogste tijd dat er openheid wordt gegeven over wat er nou eigenlijk echt is misgegaan binnen de topsportafdeling, en hoe het kwetsen en intimideren een halt is (of nog wordt) toegeroepen. Pas dan wordt het een oprecht gelukkig jaar.