Hallo landskiff, hallo jeugd en junioren!

Commentaar Kort

Toen onze koning nog een prinsje was, groeide hij op met zaklopen en veelvuldig koekhappen. Zijn dag vieren we vandaag. Het toiletpotwerpen is al een tijdje afgezworen. Maar zou het een goed idee zijn om roeiers in de landskiff te laten defileren? Moet kunnen, ook op 1,5 meter. Zonder dollen, dit vehikel lijkt de redding van de roeisport. Want er zijn alsmaar minder jeugdroeiers, de gemiddelde leeftijd binnen onze sport loopt hard op. Een ding is zeker: wie vergrijst, is ten dode opgeschreven.

Het rapport Boeder signaleert problemen bij het jeugdroeien, maar het oplossende ei van Columbus staat er niet in. De landskiff gooit echter hoge ogen. Het zal de jeugd aanspreken: weg driewielers, fietsjes met zijwielen en skelters. Hallo landskiff! Vervolgens een leven lang landroeien. Hoe dan ook wordt roeiwater steeds schaarser. Daar komt bij dat Nederland op het derde jaar van droogte lijkt af te stevenen.[su_quote]Steun NLroei, doe mee aan onze crowdfunding! [/su_quote]
Niet getreurd. Er is hoop. Op vier wielen. In 1927 werden er al snelheden van 45 kilometer per uur mee bereikt. Benen, rug en armen werden gebruikt voor de voortstuwing. De kracht werd overgebracht via een leren band die aan de vooras was gekoppeld. Die band was verbonden aan een roeihendel. Gestuurd werd er met de voeten. De landskiff was een uitvinding van Manfred Curry en werd geconstrueerd door Montblanc, de vulpennenfabrikant.

Limburger Koerier, 24 6 ’27