WK: Lisa Scheenaard haalt a-finale!

Kort

Lisa Scheenaard heeft iets uitzonderlijks gepresteerd. De dappere Eindhovense roeide de halve finale van haar leven en bereikte tegen vele verwachtingen in, als tweede de eindstrijd. De drie andere Nederlandse boten werden verwezen naar de b-finale. De twee zonder stuurman won de c-finale.

Support NLroei, klik hier en doneer!

W1x
Scheenaard lag heel lang in derde positie achter de Deense en de Britse skiffeuse. Carling Zeeman uit Canada (haar beide ouders zijn in Nederland geboren) lag in vierde positie en stoomde volgens verwachting op en ging voorbij Scheenaard. De roeister van Theta liet het hoofd echter niet hangen. Verre van zelfs. De Deense skiffeuse viel sterk terug en werd door Scheenaard bijgehaald die vlak voor de finish Zeeman (in de Luzernfinale nog tweede) ook nog eens achterhaalde. De Britse Thornley won deze halve finale, zij is regerend Europees kampioen. Scheenaard komt nu uit in de a-finale, en kan daarin gaan knokken om een medaille, zij heeft daarvoor voldoende vechtlust.

M2x
Bram Schwarz en Niki van Sprang hebben het niet kunnen bolwerken. De oranje jongelingen trokken lang mee met de Noorse dubbel waar Olaf Tufte op de slagplaats zit. Waar Tufte & co versnelde, moest oranje afhaken. De Nederlandse bemanning is gezamenlijk ongeveer even oud als de Noorse veteraan (41). Noorwegen haalde de a-finale, achter Polen, maar voor Italië.

W2x
Roos de Jong en Marloes Oldenburg hadden pech. Letterlijk. Bij de start bleek er een boutje los van een van de sculls van Oldenburg. De start werd minuten lang uitgesteld en het duurde even voordat de (water)wegenwacht het juiste gereedschap had gevonden. Niettemin hielden de Nederlandse vrouwen het hoofd koel en startten onder het devies de dood of de gladiolen. Het werden geen bloemen. Ze eindigden op afstand en kunnen zich gaan opmaken voor een strijd om de 7e plaats in dit zwaar bezette veld.

M1x

Het is voor Stef Broenink jammer dat er op WK’s vanuit stilstand wordt gestart. De Leidse skiffeur beheerst het vertrekken nog niet. Hij lag gelijk een bootlengte achter toen zijn tegenstanders er nog twee hadden afgelegd. En zijn tegenstanders onder aanvoering van de geweldenaar Synek gaven hem geen kans meer om aansluiting te vinden. Daarvoor moesten zij onderling te hard knokken. Broenink kon geen rol van betekenis meer spelen en komt later uit in de b-finale. Eerder dit toernooi kon Broenink zich meten met de Duitser, die haalde de a-finale via de andere halve finale.

M2-
Bo Wullings en Lex van den Herik hebben gedaan wat ze moesten: de mannen wonnen de c-finale in hun ongestuurde twee. De Nereusploeg rekende af met onder meer Zuid-Afrika dat beslag legde op de tweede plaats. Wullings en Van den Herik werden virtueel 13e bij hun WKdebuut. Hun seizoen zit erop, beiden behoren tot de bemanning van de Nereusacht die goud won bij de wereldbeker van Belgrado.