Voorbeschouwing NK Klein: een open strijd

Voorbeschouwing

Vanavond beginnen ruim 250 boten aan de strijd om de nationale titels op de Bosbaan. Het is genoegzaam bekend dat de nationale equipeleden de wedstrijd links laten liggen, Zij verkeren momenteel op hoogte in Oostenrijk. Desalniettemin wachten ons zondag spannende finales.

Zeker de open skiffvelden hebben genoeg te bieden. Nu het steeds meer gangbaar wordt jezelf in deze bootklasse bij de bond te moeten bewijzen, kiezen ook steeds meer subtoppers voor het eenzame bestaan van de skiff. Bijna vijftig mannen en meer dan veertig vrouwen doen mee tegenover respectievelijk achttien en twaalf tweezonders. Ook de meeste bondsroeiers die geen startplek bemachtigd hebben voor het EK en niet mee mochten naar Oostenrijk staan ingeschreven.

Morreau
Bij de mannen is Wietse Morreau de grote favoriet. Ondanks dat er vooralsnog geen plek voor hem is bij de KNRB is hij officieel nog steeds lid van de equipe en heeft in het verleden vaak genoeg bewezen hard te kunnen skiffen. Zo werd hij bij het corona-NK van 2021 op de Willem-Alexanderbaan nog knap tweede. Bij de trials die deze winter werden gehouden voor de bond kwam de Nereusroeier ook uitstekend voor de dag. De titel gaat hij echter zeker niet zomaar cadeau krijgen. Zijn jonge verenigingsgenoot Lucas Keijzer kan ook een potje skiffen, dat heeft hij meerdere keren laten zien.

Skøll
De andere studentenvereniging aan de Amstel heeft eveneens een heel contingent aan kanshebbers in huis. Meest in het oog springende naam daarbij is Wibout Rustenburg. De ervaren roeier van Skøll heeft net als Keijzer een zogeheten High Potential-status bij de bond en zit qua niveau maar net onder de absolute top. Bij de Skøll Cup van twee weken terug bereikte hij echter de finale niet en liet hij zich in de voorwedstrijd verschalken door de opkomende talenten – en tevens clubgenoten – Nicolaas Dirkzwager en Sten Postma.

Outsiders
De winst ging toen echter verrassend naar Jorn Salverda (Vidar), ook zo’n roeier die met de omvangrijke Skøll-groep traint. Hij bleef Proteus-roeier Sander Hazelaar nipt voor, dus ook dat is een naam om zeker in de gaten te houden. Al bereikte dezelfde roeier opvallend genoeg vorige week bij de Voorjaarsregatta de finale van het Gevorderde-veld niet. Daar won het jongere broertje van Wietse, Tomba Morreau voor eerstejaars senior van Willem III, Klaas Baud. Beiden zijn dan ook kanshebber voor de U23-titel. Het elite-veld vorige week was een prooi voor Vosse Meijssen van Proteus.

Bakker
Een outsider zou ook Jelle Bakker nog kunnen zijn. De voormalige roeier van De Hunze was in zijn juniorentijd al bijzonder snel, maar kende een kleine terugslag. Na een Amsterdams uitstapje bij Nereus is hij nu terug in Groningen en roeit bij Aegir. Hoe zijn vorm zal zijn is gissen. Houd ten slotte ook Jaap Schenck in de gaten. De kersverse Varsity-winnaar van Triton zat in 2021 bij de NK ook al vlak achter Bakker in de subtop.

Vrouwenfavorieten
Bij de vrouwen ligt de strijd nog wat meer open. Van de KNRB-roeisters die werden bedankt voor het EK laat Bente Paulis de wedstrijd links liggen. Skøll-roeister Nika Vos is wel van de partij en daarmee is meteen een van de topfavorieten genoemd. Dat geldt ook voor het Laga-duo van Dieuwertje den Besten en Maartje Damen. Concurrentie is er echter genoeg. Zo was Minke Holleboom (Skøll) deze winter al snel en ook het jonge talent Jente Jongsma (Nereus) komt er aan. Lisanne van der Lelij maakte deze winter zowel indruk op de RP-3-ergometer als bij de Winterwedstrijden.

Keijser
Marieke Keijser zal als ze ergens aan de start ligt altijd vol mee willen doen voor de winst. Hoewel de olympische medaillewinnares niet meer zoveel traint als vroeger is ze nog steeds behoorlijk fit. Drie weken terug won zij met haar vereniging Skadi de Varsity en is wellicht nog in de overwinningsroes. Andere outsiders zijn Vera Sneijders van Thêta en Marije IJpma van Proteus-Eretes. Laatstgenoemde roeide twee weken terug sterk in Gent en heeft een bijzonder snelle ergometertijd op haar naam staan.

Njord
Het Leidse Njord heeft zelfs drie ijzers in het vuur. Drievoudig wereldkampioene Lisa Bruijnincx was dit seizoen nog niet zo goed, maar is altijd een naam om rekening mee te houden. Margot Leeuwenburgh won vorig jaar het Europees Studentenkampioenschap en Claire de Kok baarde vooral opzien door haar snelheid bij de Tromp Boat Races dit najaar.

Van Veen/Brouwer
Bij de tweezonders is de spoeling dunner. Pieter van Veen kreeg vorige week geen EK-plek toebedeeld van de bond en stapte meteen bij zijn oude en vertrouwde twee-maatje Eli Brouwer in de boot. Na hun halve finaleplek bij de wereldbeker in Luzern vorig seizoen zullen de Triton-mannen de favoriet zijn. Al zegt dat zeker niet alles, want vorig jaar bij de NK dolven ze het onderspit tegen Jasper Joordens en Isak Verkaik van Nereus. En laat deze twee ook dit weekeinde weer van de partij zijn.

Outsiders
De kans is klein dat andere ploegen in de buurt kunnen komen van deze twee. Outsiders zijn Lancelot Bloemen en Jaap Worm. Deze relatief nieuwe namen wonnen bij de Hel van het Noorden eind november bijna van hun beter geachte verenigingsgenoten. Ook Thêta met Kees Boerlage en de ervaren Robert Tiemeijer mag in de gaten gehouden worden. Zij wonnen vorige week de Voorjaarsregatta van de gebroerder Mulder (Nereus/Laga).

Vrouwentwee
Bij de vrouwen is er geen duidelijke favoriet aan te wijzen. Op basis van de resultaten van vorig jaar heeft Nereus met Pleun Bon en Kiene Remijn de beste papieren. Zij werden toen vierde. Onder andere de Utrechtse ploegen van Orca en Triton zullen ook de gaten gehouden moeten worden.

Lichten
De lichtgewichten starten enkel in de skiff. Bij de mannen staat Maxim den Boogert van Dudok van Heel er na zijn Skiffheadtitel goed voor. Hij neemt het onder andere op tegen nationaal kampioen van vorig jaar, Tritonees Max Gompel. Ook Niels van Vliet van Laga liet in de voorjaarsraces zien over voldoende snelheid te beschikken. Bij de vrouwen is Tosca Kettler (Orca) favoriet, al laat Kika Banning van Okeanos zien goed in vorm te zijn. Nereide Femke Paulis moet ten slotte ook niet onderschat worden.

De inschrijvingen en loting zijn hier te vinden.