Skiffheadwinnaar Maxim den Boogert: “Ik heb nog twaalf overwinningen te gaan”

Interview

Hij was een jaar of acht toen hij voor het eerst in de boot zat. Het was tijdens een barbecue bij de Goudse roei- en zeilvereniging waar zijn ouders lid zijn. “Eigenlijk ben ik sindsdien niet meer de boot uitgegaan”, zegt Maxim den Boogert. Zondag won hij de Skiffhead.

“Van nature ben ik meer een sprinter, dus is het goed om ook lange afstanden te roeien. Mijn coach Rob de Rooij vond dat ik mee moest doen met de Silverskiff en dat was leuk. Recent had hij het over de Skiffhead. Hij vond dat ik er historie kon gaan schrijven.”

NLroei wordt met liefde voor de sport gemaakt, hou ze in de lucht!”, aldus donateur Fred van Essen. Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Dankjewel!

Zo gezegd, zo gedaan. “Bij de prijsuitreiking kreeg ik de beker in handen. Daarop staat een indrukwekkende lijst met winnaars. En daar sta ik straks tussen. Frans Gòbel kwam naar me toe om te feliciteren. Hoe gaaf is dat?”

Den Boogert ziet ook dat het skiffheadveld niet groot is. “Hoe je de deelname kunt vergroten? Misschien dat de roeicultuur in Nederland wat moet veranderen. Dat je elkaar vaker gaat opzoeken om je aan elkaar te meten, en dat niet alleen op twee kilometer”, aldus de voormalige Nederlands SB-kampioen in de lichte skiff.

Skadi
Wie denkt dat Den Boogert militair is omdat hij bij Dudok van Heel roeit heeft het mis. Hij is student voeding en diëtiek, en is dus een burger. Het zit zo. “Ik heb bij Skadi in een eerstejaarsacht geroeid, we hadden een geweldig jaar. Maar erna lukte het niet meer om bij die vereniging in een wedstrijdploeg te komen.” Via via hoorde hij over coach De Rooij, en hij kwam met deze voormalige Skadinees in gesprek en besloot bij hem te gaan trainen. Bij Dudok kreeg hij een boot ter beschikking.

Spelen
“Rob de Rooij is een heel goede coach. Hij kreeg de lichte dubbeltwee van Portugal al naar de Olympische Spelen. Dat is ook mijn droom. We zijn ermee bezig dat dit gaat lukken. Vorig jaar ben ik al met de lichte dubbelvier naar Luzern geweest. Ik trap nu 6:17 op de ergometer. Max Gompel doet 6:16. Er zou wat te maken moeten zijn. We gaan in elk geval een serieuze poging wagen. Maar ik ga er ook aan werken de serie van Frans Göbel te verbeteren. Ik heb nog twaalf skiffheadoverwinningen te gaan”, lacht de 23-jarige Rotterdammer die nog altijd in een Skadihuis woont.

De latere Skiffheadwinnaar in de J12-klasse te Gent.