Skadi viert victorie Varsityvrouwen groots: “We horen er voor 100 procent bij”

Interview

“Het was superleuk, met alle toeters en bellen”, vertelt Marieke Keijser over haar overwinning met de ‘Dames Vier’ bij de Varsity. Of beter gezegd; de zege van Skadi. En Keijser deed het niet alleen.  Ze vormde met Nienke von Hebel, Linn van Aanholt en Lieke van Nieuwenhuizen het winnende kwartet.

NLroei wordt met liefde voor de sport gemaakt, hou ze in de lucht!”, aldus donateur Fred van Essen. Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Dankjewel!

“Het was een spannende dag. Het begin met het fairnessprotocol. Vanwege de zijwind was er een timetrial als voorronde. We moesten daar een beetje om lachen. Want het was niet meer dan een milde bries, het water was zonder noemenswaardige rimpels. Dat was op de Willem-Alexanderbaan wel anders. In de week voorafgaand aan de Varsity trainden we daar. Met flinke golven kan ik je vertellen, die braken op de riggers”, zei ze daags na de wedstrijd.

Genieten
Keijser – meervoudig wereldkampioen en olympiër – is de nestor van de bemanning. En ze is de omroeper aan boord. Vanaf de twee-positie hield ze haar ploeg scherp tijdens de races. “In de finale riep ik vooral ‘uit de kant’, maar op de laatste 300 meter ook ‘en nu genieten/”

Of je nou knor bent of corporaal, roeiliefhebber of toevallige passant, het kabaal van de duizenden toeschouwers aan de BBB-zijde van het Varsityterrein doet je wat. Zo ook bij Skadi dat ver voorlag op Orca dat tweede werd. “Het was echt geweldig, dat geluid, die energie, echt heel tof. Het lukte ons ook echt om ervan te genieten.”

Na de eindsprint en het bevrijdende kanonschot aan de finish volgde een enorme viering: feliciterende zwemmers, huldiging op de wal, een koetsrit door Rotterdam, kroegjool. Alles dat een oude mannenvier ook te beurt valt.

100 procent
“We vonden ook dat ge-wel-dig. En dat in een lustrumjaar. Binnen het thema ervan staan we uitgebreid stil bij diversiteit en inclusie. Iedereen hoort erbij, dat vinden we belangrijk, je kunt er jezelf zijn. Natuurlijk is het zo dat Oude Vier nu al voor de 139e keer is gehouden, en onze variant nog geen tien keer. Maar bij Skadi horen we er voor 100 procent bij, en dat is het mooie van onze vereniging.”

“We zijn uitgenodigd om binnenkort met alle oude vier-winnaars van de vereniging te gaan eten in een Rotterdams restaurant. Bij Skadi is dat een traditie bij een nieuwe overwinning. Dat wij als vrouwen gelijkwaardig worden behandeld maakt het helemaal af.”

(foto’s hieronder: Skadi FotoCo)