Voorbeschouwing Head of the River: mannen mijden de Amstel

Voorbeschouwing Voorpagina

Dit weekeinde is de grootste roeiwedstrijd van Nederland: de Head of the River op de Amstel Amsterdam. De laatste jaren heeft de lange-afstandsrace over acht kilometer vooral bij de mannenvelden aan belang ingeboet.

Waar men vroeger de Head vaak als belangrijker zag dan de vierkamp van een week eerder, lijken die rollen inmiddels omgedraaid. Ook dit jaar zijn er weinig toproeiers die de slijtageslag op de Amstel willen aangaan. Dat de mannen uit de bondsselectie de wedstrijd overslaan, is geen verrassing – ze startten vorige week ook al niet – maar ook de snelle Nereus-acht laat de race aan zich voorbij gaan.

Varsity
Nereus heeft nu een acht ingeschreven waarvan alleen Nelson Ritsema en Michiel Oyen uit de snelle boot afkomstig zijn. De rest is een ploeg vol lichte mannen die afgelopen weekeinde de snelste waren in de lichte eerste divisie. De rest is momenteel bezig met de selectie voor de Oude Vier. Het is algemeen bekend dat hoofdcoach Diederik Simon de Head niet meer ziet zitten sinds de organisatie in 2008 besloot de vaarrichting om te draaien en de finish in Ouderkerk te leggen in plaats van in het hart van Amsterdam.

Delft
Het is twijfelachtig of de Nereïden de Blauwe Wimpel voor snelste verenigingsploeg nu mee naar huis kunnen nemen. Sterker: wellicht is hun tweede divisie-boot, die tijdens de Heineken Roeivierkamp het tweede totaal aantal punten pakte, nog wel beter uitgerust voor de winst. Ze komen daar echter niet voor in aanmerking want veranderen niet van veld. Het zal nu zeker spannend worden, met name ook tussen de Delfste verenigingen Proteus en Laga, die een week geleden op de langste afstand amper voor elkaar onder deden.

Vrouwen
Opvallend genoeg doen bij de vrouwen wel bijna alle toproeiers mee. Nereus is na de ruime zege bij de vierkamp daarbij favoriet. Orca, met zilveren olympiër Inge Janssen op de slagpositie, viel toen tegen. Gyas is nu de grootste kanshebber voor plek twee.

Absentie
Bij de lichte mannen is door de afwezigheid van Nereus en Gyas zelfs geen enkele eerste divisie-acht ingeschreven. Ook het sterke Euros dat vorige week in deze categorie verrassend de tweede divisie won, is afwezig. Een miniveld is er ook bij de tweede divisie bij de vrouwen. Deden daar vorige week nog veertien ploegen mee, nu blijft de inschrijving steken op slechts vier boten.

©NLroei, 17-3-2017