Slotafstanden vierkamp omgedraaid

Achtergrond Kort Voorpagina Wedstrijden

De 750 en 5000 meter worden omgedraaid. Dit besloot de organisatie van de Heineken Roeivierkamp. Doel ervan is de spanning te vergroten.

Mochten twee ploegen nog dicht bij elkaar liggen dan kan dat beslist worden in een onderling duel boord-aan-boord. “We hebben er lang over nagedacht maar waarom zou je het meest spectaculaire niet tot het eind bewaren?”, stelt Donald Kreiken van de organisatie retorisch. De ontknoping van de wedstrijd valt nu pal voor het vlot te zien.

Voordeel

Met de wijziging hoopt de organisatie ook de kritiek weg te nemen dat de Amsterdamse ploegen op de slotafstand teveel in het voordeel zouden zijn. “Het gebeurde nogal eens dat op de vijf kilometer vanwege het sturen grote verschillen van meer dan 20 seconden werden goed gemaakt. Nu kan je met eigen ogen zien welke ploeg heeft gewonnen”, aldus Kreiken.

Fysiek

Fysiek zal een hoog-intensieve 750 meter na een uitputtende vijf kilometer vermoedelijk flink uitdagender zijn. Kreiken: “Dat is zeker waar, maar Diederik Simon heeft ons verzekerd dat dit prima mogelijk moet zijn.” Aan de verandering zit volgens de organisator nog een ander voordeel, namelijk dat de veteranen die geen 750 meter roeien, nu na de ochtend al klaar zijn en niet tot in de middag hoeven wachten met hun laatste race.

©NLroei, 23-1-2016