407 Russen met argusogen gevolgd

Kort

Recent kreeg roeifederatie FISA een dik pak papier van de Russische roeibond. Daarin staan de namen van 407 roeiers die mogelijk dit jaar aan internationale wedstrijden gaan deelnemen. Zij zullen door internationale dopingjagers extra in de gaten worden gaan gehouden. Dit maakte FISA gisteren bekend.

Het betreft 246 senioren, waarvan 107 jonger zijn dan 23 jaar, daarnaast nog eens 151 junioren en 10 pararoeiers. Aan dit dossier zijn recente dopingtestuitslagen van de 407 roeiers toegevoegd.
De bedoeling is dat al deze Russen onder het management van de Britse dopingautoriteit extra worden gecontroleerd met behulp van bijvoorbeeld onaangekondigde steekproeven, ook tijdens het trainingsseizoen in het thuisland.

Dopingschandaal
De Russische roeibond heeft 50.000 euro neer moeten tellen als bijdrage aan de kosten voor dit onafhankelijke controlemechanisme. Dit is het antwoord van de overkoepelende federatie op het grootste en meest structurele dopingschandaal dat deze eeuw is blootgelegd. Vorig jaar kwam uit dat de Russische dopingautoriteit bijvoorbeeld dopingmonsters bleek te verwisselen. Vier Russische boten zijn bij de Olympische Spelen van 2016 daarom bij voorbaat gediskwalificeerd.

Het bericht van FISA over de jongste maatregelen staat hier.