Sportarts: ‘Conclusie moet van KNRB.nl worden verwijderd’

Kort

Het zelfonderzoek van de KNRB naar aanleiding van de corona-affaire bij de EK wekt veel verbazing. En dan vooral om de conclusies die de roeibond daaruit trekt. Volgens een onafhankelijke sportarts die anoniem* wenst te blijven kan de bondscommunicatie daarover een bedreiging voor de volksgezondheid vormen: “Het lijkt erop dat dit door een gebrek aan kennis komt”, zegt zij.

Naar aanleiding van de corona-uitbraak en de kritiek die de NOS daarop uitte, heeft de roeibond een diepgaand onderzoek ingesteld en daaruit ‘leerpunten’ geformuleerd. Zo stelt men dat “een belangrijke conclusie van deze case is, dat je tijdens het roeien zelf, rustig roeiend, maar ook met hoge inspanning en met veel ademluchtverplaatsing, dus kennelijk niet zomaar virusoverdracht krijgt. Dat is een belangrijke conclusie voor de roeisport als geheel.”

N=1
De sportarts die zelf betrokken is bij het eerste elftal van een betaalde voetbalclub, uit op die stelling forse kritiek. “Deze conclusie moet wat mij betreft per direct van de websites worden verwijderd. In de medische wetenschap mag je ten eerste nooit op basis van n=1 conclusies trekken die zo ver strekken. Daarnaast is het moment van de besmetting, de mate van klachten et cetera van invloed op de kans van besmetten van een ander persoon”, zegt de arts tegen NLroei.

Voetbal
Verder stelt de roeibond dat het preventief testen voor het toernooi voor een hele equipe onmogelijk zou zijn. Dat wordt weersproken. “Elk professioneel voetbalteam laat zich al wekenlang 24 tot 48 uur voor een wedstrijd testen”, benadrukt ze.

Tegenspraak
Er is ook verbazing dat er niets wordt gezegd over de verschillende versies over de gang van zaken tijdens het toernooi. Dit terwijl was aangekondigd dat de kwestie tot de bodem zou worden uitgezocht. “Eén van de atleten kreeg na de race lichte klachten, de kamergenoot had nergens last van. Beiden zijn meteen getest, waaruit bleek dat de testresultaten van beiden positief waren”, schreef de roeibond op 12 oktober. In het bondsbericht van 29 oktober geeft men een andere lezing: “Omdat deze roeier het voornemen had na Poznan nog een wedstrijd in Duitsland te starten heeft de arts op zijn verzoek een sneltest uitgevoerd. Resultaat: positief. Ook zijn kamergenoot is vervolgens getest en bleek, zonder klachten, eveneens positief.”

Inmiddels is het bestuur, de directie en de bondsarts om een nadere toelichting gevraagd.

*De sportarts wil niet met haar naam op NLroei. Die wens wordt door de redactie gerespecteerd, op deze manier kunnen we de opinie van een medicus toch toevoegen aan een artikelenreeks over deze (roei)maatschappelijke kwestie. Het is binnen de medische wereld niet gebruikelijk om in het openbaar een oordeel te vellen over het werk van collega’s.