Roeibond: ‘functioneerde prima’, maar vragen blijven onbeantwoord

Kort

De KNRB publiceerde gisteren een aantal conclusies uit het (naar eigen zeggen) diepgaande Covid19-EK-onderzoek. Dat was ingesteld om onder andere het eigen functioneren onder de loep te nemen naar aanleiding van de corona-uitbraak binnen de EK-equipe.

Volgens de bond kan een besmetting met het virus niet voor 100 procent worden voorkomen. Anderzijds stelt men “dat je tijdens het roeien zelf, rustig roeiend, maar ook met hoge inspanning en met veel ademluchtverplaatsing, dus kennelijk niet zomaar virusoverdracht krijgt.” De KNRB ziet daarin een belangrijke conclusie die zou opgaan voor de gehele roeisport.

Onbeantwoord
Eerder was van bondswege aangekondigd dat de corona-affaire tot de bodem zou worden uitgezocht. Toch blijft een aantal vragen onbeantwoord. Zo is het onduidelijk gebleven waarom een roeier wiens partner in contact was met besmette personen niet direct is getest. Dat terwijl betreffende achtroeier later positief bleek. Dit was in combinatie met het gegeven dat klachten aan luchtwegen die zich in het wedstrijdweekeinde openbaarden ook al geen aanleiding vormden voor het inzetten van een van de aanwezige vijfentwintig sneltests.

Het volledig KNRB-bericht is hier te vinden.