WK2023: vijf favorieten voor goud, Holland Acht kansrijke outsider

Kort

De boten waren gisteren gepoetst. De roeiers en roeisters wurmden zich in de oranje wedstrijdtenuetjes. En belegde broodjes stonden bij de bondspersdag klaar voor journalistiek Nederland dat op kwam dagen.

Verslaggevers konden zien hoe intens vermoeide bemanningen op de Bosbaan als galeislaven wedstrijdspecifieke afstandjes trokken. Supercompensatie heeft heden ten dage een andere invulling dan pakweg tien jaar geleden: het dal is tegenwoordig duizelingwekkend diep, de piek zal torenhoog (kunnen) zijn. Hoe hing de equipevlag er gisteren bij? Als iedereen in de komende week goed herstelt, stevent de NLarmada op een succesvol WK af. Over een week gaat het in Belgrado los.

Favorieten
Vijf boten maken een gerede kans op WK-goud: de skiff van Karolien Florijn is het vlaggenschip van de oranje vloot, zij gaat op weg voor de prolongatie van haar wereldtitel. Beide dubbelvieren, paraskiffeur Corné de Koning en de dubbel van Melvin Twellaar en Stef Broenink hebben eveneens een goede kans op het hoogst haalbare.

Outsider
De Holland Acht zat dit jaar al een paar keer dicht bij een overwinning. Waarom zou juist deze NLploeg niet de buitenwereld kunnen verrassen met de mondiale titel? We gaan het zien. Vanaf nu staat NLroei in het teken van de WK 2023, de opmaat naar Parijs. Daar zullen de meest succesvolle Olympische Spelen ooit (wat het roeien betreft) moeten gaan plaatsvinden.