Uniek fimpje: Laga-viermet bij de Olympische Spelen van Montreal ’76

Kort

Sportief gezien was het geen groot succes, maar ze deden wel aan de Olympische Spelen mee: de mannen van Laga in de gestuurde vier. Eerder in het jaar (1976) hadden ze Varsity gewonnen en stoomden in de zomer door naar Canada waar de spelen werden gehouden. Slag Adrie Klem, Evert Kroes, Martin Baltus, boeg Gert Jan van Woudenberg en stuurman Jos Ruijs wonnen de voorwedstrijd van het olympisch toernooi.

De mannen van coach Kees de Korver waren toen sneller dan de Russen die naar later bleek een zieke aan boord hadden. In de finale werd deze man – Sema – vervangen en veroverden de Russen alsnog het goud met invaller Kuznetsov. Eerder die week was de Nederlandse viermet gestrand in de halve finale. De Lagaaiers konden niet zo goed omgaan met de meewind die er toen stond, aldus een verslag in het magazine Roeien. In de kleine finale was er tegenwind en werd de ploeg vierde, dus tiende in het eindklassement.

Hier staat een filmpje met unieke trainings- en wedstrijdbeelden van de Olympische Spelen van 1976 (Montreal), hieronder een Anefo-foto van de Varsity-overwinning uit hetzelfde jaar (Schalkwijk).