Het protest van de vijf klagende verenigingen is door de klassementsleiding niet gehonoreerd. De uitslag van de Heineken meerkamp wordt ongewijzigd gebruikt voor de puntentoekenning van het eerstejaarsklassement. “Ik ben gebonden aan de bepalingen. Daarin staat omschreven dat de uitslag die wij krijgen van een wedstrijdorganisatie bindend is. Ik kan daar niet op ingrijpen”, aldus Robin van Groesen, wedstrijdleider van het eerstejaarsklassement.
De kwestie gaat over de 750 meter voor eerstejaarsachten bij de mannen. De wind was die zaterdag hard en ook nog eens wisselvallig. Met name bij RIC was de situatie penibel. De eerstejaars van Phocas, Proteus-Eretes, Euros, Orca en Thêta besloten daar niet te water te gaan, hun jaargenoten van Aegir en Vidar vertrokken er wel.
Van Drooge
De klagende clubs suggereerden dat meerkampjurylid Lex van Drooge toegezegd zou hebben dat de 750 meter niet zou meetellen voor het klassement. “Dat klopt niet. Ik ga helemaal niet over het klassement. Wel over de wedstrijd en de uitslag ervan. Ik heb toegezegd dat ploegen die de 750 meter niet zouden roeien, de volgende dag wel mochten starten. ”, zegt Van Drooge glashelder. Veiligheid heeft voor hem altijd de allerhoogste prioriteit. “De vierkampjury vond het volledig verantwoord de wedstrijd door te laten gaan op grond van adviezen, waarnemingen en weersvoorspellingen.”
Emke
Arnoud Emke, vlotmeester van RIC, stond de hele dag in verbinding met de wedstrijdleiding, in het bijzonder met Van Drooge. Daarnaast adviseerde hij de coaches en bestuurders van de clubs bij hun dilemma. “Er is geprobeerd duidelijk te maken dat het klassement er niet toe doet als het gaat om veiligheid. Dat zou dat geen rol moeten spelen bij het al dan niet aandurven om het water op te gaan. Ik vond het op dat moment niet onverantwoord het water op te gaan, maar iedereen moet daarbij een eigen afweging maken”, aldus Emke.
Ongelijk
Hij is persoonlijk van mening dat de 750 meter niet mee zou mogen tellen voor het klassement. “De omstandigheden bij RIC waren een stuk ongunstiger dan op andere plaatsen waar ploegen het water op gingen. Dat maakt het in mijn ogen een wat ongelijke strijd. Want het oproeien hoort uiteraard bij de wedstrijdvoorbereiding. Maar ik ben geen offical”, benadrukt Emke.
Kennis
Klassementsbaas Van Groesen wijst erop dat het goed is als coaches en wedstrijdcommissarissen de reglementen en bepalingen van te voren goed kennen. “Dan had men mogelijk tijdig bezwaar aangetekend tegen de uitslag van de wedstrijd. Het enige dat de clubs nu nog kunnen doen is in beroep gaan, als ze dat nog willen. Met als inzet het schrappen van het resultaat van de meerkamp binnen het eerstejaarsklassement van de mannen.”
Misgelopen
Marien de Lange, wedstrijdcommissaris van Thēta had het protest ingediend. Zijn club is de grootste belanghebbende. “Onze zware mannen zijn vier punten misgelopen. Wij overwegen sterk in beroep te gaan.”