Joanneke Jansen geselecteerd voor Blue Boat

Achtergrond Algemeen Voorpagina Wedstrijden

Joanneke Jansen is zo goed als zeker van een plaats in de boot van Oxford die het op gaat nemen tegen Cambridge bij de jaarlijkse Boatrace. Vanmorgen wordt de samenstelling van beide boten bekend gemaakt tijdens de officiële teampresentatie, waarbij alle deelnemende roeiers worden gewogen.

Jansen is hiermee de eerste Nederlandse vrouw die mee zal doen aan de Boatrace op de Theems. Het is pas de tweede keer dat de vrouwen mogen deelnemen. Eerder werd de editie van de vrouwen in Henley-on-Thames gehouden, maar de vrouwelijke CEO van sponsor Newton stond erop dat de vrouwen een gelijkwaardige race aan de mannen zouden krijgen. Vorig jaar won Oxford met tweevoudig olympisch kampioen Caryn Davies op slag met overmacht.

Omboorden
Jansen bleef tot afgelopen weekend in onzekerheid over haar plek. Oxford-coach Christine Wilson probeerde afgelopen maanden verschillende formaties uit en de roeister van Triton wisselde daarbij continu van plek. “In januari heb ik seat-races moeten doen op bakboord. Ik won ze allemaal, maar alsnog werd ik van boord gewisseld en moest ik mezelf opnieuw bewijzen.” De roeister kreeg enige weken de tijd en wist vorige week ook daar haar concurrenten te snel af te zijn. “Een dag later hoorden we dat de coach nog steeds niet tevreden was en werd ik weer naar bakboord gehaald. Toen dacht ik even dat het avontuur voorbij was.”

Coachstijl
Jansen werd vervolgens echter wél opgesteld bij de zogenoemde fixture van dit weekend. De donkerblauwe ploeg van Oxford nam het bij deze sparwedstrijd op delen van Boatrace-parcours op tegen een ploeg van Molesey. “Na de race vertelde onze coach dat ze dacht dat dit de beste ploeg was en dat wij naar de weging op dinsdagochtend mochten gaan.” Het korte commentaar paste precies in de stijl die Jansen van de Amerikaanse coach gewend was. “We kregen nooit te horen waar je stond of hoe het ging. Je merkte het vanzelf wel.”

Stress
Uiteraard is de 23-jarige voormalige juniore van DDS uit Delft bijzonder opgetogen. “Het was een zeer stressvolle tijd. Ik heb continu geprobeerd er niet teveel over na te denken, maar dat is behoorlijk lastig.” Dit gevoel werd alleen nog maar versterkt omdat het de laatste weken erg goed ging. “Het is nu al zo dichtbij. Dan wil je het niet meer missen.” Ondanks dat er nu weinig meer fout lijkt te kunnen gaan, houdt Jansen nog steeds een slag om de arm. “Als ik iets heb geleerd afgelopen tijd is dat je nergens vanuit kan gaan. Ik acht Christine zomaar in staat nog iets te wisselen.”

Eton-boys
Komende twee weken staan er nog twee andere fixtures op het programma. Aankomend weekend is zelfs een jongensploeg van Eton de tegenstander. “Ja, dat is wel apart, maar voor ons is het goed om ook te oefenen voor als we achter liggen. De vrouwenploegen waar we tegen roeiden zijn namelijk allemaal van iets minder niveau.” Dat laatste bleek ook afgelopen weekeinde. De vrouwen van Molesey waren duidelijk een maatje te klein voor Jansen en haar ploeggenoten. “En dat terwijl het bij ons erg matig ging. Het is vooral erg wennen aan de stroming. De combinatie met harde wind kan voor hele hoge golven zorgen.”

Cambridge
De acht van Jansen kent drie roeisters die vorig jaar ook al mee deden. Toch zal het vermoedelijk spannender worden dan toen. “Het niveau ligt zeker dichter bij elkaar.” Over wie precies favoriet is, wil Jansen weinig zeggen. “Natuurlijk denken wij dat we beter zijn, maar eigenlijk houden we ons niet echt bezig met Cambridge. We zullen het op 27 maart wel zien.”

©NLroei, 1-3-2016