Parijs is nog ver, de ploegen zijn nog ver van goud, maar de reddingsboten juist nabij: de achten

Analyse Column Commentaar

Twee gouden medailles van de solisten zorgen bij de EK voor een heel hoge klassering op de medaillespiegel. Een derde plek voor de Hollanders, achter de Britten en de Roemenen. Karolien Florijn en stuntman Lennart van Lierop zijn de beste roeiers van Europa. Alle oranje ploegen deden het verder prima. Liefst negen medailles wonnen de koppels, kwartetten én de Holland Acht. Nederland presteerde op ongeveer hetzelfde niveau als tijdens vorig seizoen, inclusief de puike EK’22 en de wonder-WK van Racice. Handhaven op topniveau is hoe dan ook een topprestatie. De concurrentie zit immers ook niet stil.

Houd NLroei in de lucht, doe mee aan de crowdfunding. Dat kan hier, alvast bedankt!

Karolien Florijn ligt op goudkoers voor Parijs, een gelopen/geroeide race is het echter niet. Regerend olympisch skiffkampioen Emma Twigg zal daar zo haar gedachten bij hebben. Vorig jaar werd haar echtgenote moeder van hun kind en zette de Nieuw-Zeelandse skiffeuse het roeien op een wat lager pitje. Maar zij zal haar olympische vlam richting Parijs voluit laten branden. En wat doet de raadselachtige Russin die nu voor Uzbekistan dreigt uit te komen? Feit is dat Karolien Florijn de concurrentie schrik aanjaagt. Je bedenkt je als skiffeuse vele malen om de strijd aan te gaan met de (ogenschijnlijk) onbevangen oranje soliste.

Meermansboten
Nederland heeft minstens drie skiffeurs die de strijd om olympisch goud kunnen aangaan. Vlakwaterspecialist Broenink was al een keer vijfde op een bootlengte van WK-goud. Europees kampioen Twellaar en zijn opvolger Van Lierop kunnen ook stunten.

Het is uitzonderlijk hoe een klein (oranje) roeilandje met de meermansboten in de breedte presteert: mannen én vrouwen, boordroeiers én scullers. Alle finalisten zijn op het podium beland. De eerste plaats van Krommenhoek en Wiersma in de B-finale was overigens ook niet zo verkeerd. Geen enkel ander land ging met meer EK-medailles naar huis ging. Maar goud zat er dus niet tussen als het om de samenroeiers gaat.

Ver
Parijs is nog ver’, zei onder anderen Joop Zoetemelk. Over 423 dagen beginnen daar de Olympische Spelen. Er zullen nog duizenden en nog eens duizenden kilometers worden getraind. De Nederlandse ploegen zijn nog best ver verwijderd van goud, een paar seconden achterstand op nummer-1 lijkt weinig, maar het is toch veel. Vraag het maar aan wereldkampioen Zeidler.

Nederland zit in een unieke situatie – breedtesport op het allerhoogste niveau – maar hoe zet je zilveren en bronzen medailles om in het hoogst haalbare? Admiraal Meenhorst zal de ambitie hebben om een nieuw woord aan de Nederlandse taal toe te voegen: goudvloot. Vorig jaar na de wonder-WK werd er al hardop over gesproken. ‘Liever in Parijs meer goud en minder troostmedailles, dan andersom’, klonk het zo ongeveer.

Data
Op welke knoppen kan de admiraal drukken? ‘De slaven van het roeiwater’ nog harder cq slimmer laten trainen? Geduld hebben en erop vertrouwen dat de herintredende olympiërs op stoom komen? Minder uitputtend bezig zijn met het tijdrovende stoelendans-spel? Het kan en het moet allemaal.

Ook de embedded baking powder scientist zal er een schepje bovenop willen doen. Komen er prioriteitsboten? Er zullen flink wat afwegingen moeten worden gemaakt. Vele Excelspreadsheets worden deze dagen ingevuld en staatjes worden vergeleken. Maar het is de vraag of je blind op data moet varen.

Gat in de roeimarkt
Twintig jaar geleden – maanden voor de WK van 2003 – schreef ik in de Volkskrant dat de acht het gat in de roeimarkt was. De langste boten lagen toen ongebruikt in de bondsloods. De WK werd dat jaar voor de zware roeiers en roeisters in de olympische boten een debacle. Lang verhaal kort: alsnog werden de achten afgestoft, opgeriggerd, stuurlieden geronseld én gekwalificeerd. Een jaar na de drama-WK – nota bene bij de Olympische Spelen van Athene – wonnen de mannen zilver en de vrouwen brons in de reddingsboot: de acht.

De Nederlandse equipe staat er nu vele malen beter voor dan toen, maar het was in Bled buiten de skiffs toch weer de zilvervloot. Je kunt bij de WK straks niet verwachten dat het er gemakkelijker op wordt. En er was een ander opvallend aspect. De Holland Acht kwam bij dit EK van alle NLploegen het dichtst bij EK-goud. Een taftje scheelde het slechts.

Breed publiek
Scullers zo nodig bijscholen om het boordroeien succesvol onder de knie te krijgen? Achtcoach Diederik Simon kan dat. Nu is er nog tijd voor. En de allerbeste vrouwen in de acht laten excelleren? Coach Michelle Darvill hakte eerder in Canada met dat gouden bijtje (speciaal voor onze Roemeense lezers: ai fost avertizat!). Gouden Achten zullen de 17,5 miljoen iets minder in roeien geïnteresseerde Nederlanders (inclusief de Koning) meer aanspreken dan de andere stuurloze roeikano’s met spanen.

En de afvallers van de acht? Zet ze in (dubbel)vieren en (dubbel)tweetjes En noem de bemanningen vooral reserves. Met die status kun je goud winnen, zo leerde Lennart van Lierop de roeiwereld.