NLroei verkiezingen: Hurkmans, Bruijnincx en Meenhorst winnen. Mannendubbelvier vlaggenschip

Algemeen

Onze donateurs mochten tot gisteren stemmen op de NLroei-favorieten van het afgelopen jaar. 115 van hen gaf daaraan gehoor. Dit waren alle genomineerden, hieronder de winnaars per categorie.

Bijzonder initiatief
Wedstrijden zijn het afgelopen jaar natuurlijk weinig verroeid. Voor sommigen gaf corona de aanleiding te starten met een bijzonder initiatief. Dat van Maarten Hurkmans stond overigens als enige los van corona. In deze categorie ging het nek aan nek tussen de uit-de-kast-kom-actie van Hurkmans en het besluit van Kaj Hendriks om de doktersjas aan te trekken. De laatste paar stemmen bepaalden uiteindelijk dat Maarten Hurkmans verantwoordelijk was voor het meest bijzondere initiatief in 2020.

Beste coach
Bijna de helft (49,53 procent) van de stemmers vinden dat Eelco Meenhorst de titel van beste coach verdient. Skøllcoryfee Steffen de Vries volgt op enige afstand. Ruim een kwart van de stemmers vond hem de beste.

Wie is hét talent?
Ook in deze categorie kreeg de uiteindelijke winnaar al snel een voorsprong. Lisa Bruijnincx, ook in 2021 al snel, trok aan het langste eind. Femke van de Vliet werd tweede en de enige man, Guus Mollee, werd hekkensluiter. Hopelijk krijgen zij dit jaar weer kans hun talenten te laten zien aan een groter publiek.

EK, welk mannengoud was het allerbeste?
De Europese Kampioenschappen verliepen fenomenaal. Wat vooraf al vaststond was de favorietenrol van de dubbelvier. Het kwartet maakte die op een goede manier waar. De hoogste trede van het podium mogen zij ook in deze categorie onbedreigd betreden. De vierzonder werd met een kleine kwart van de stemmen tweede, met hijgend in hun nek de knappe prestatie van de twee met Twellaar en Broenink aan boord.

EK, welk vrouwengoud was het allerbeste?
De koek was evenwichtiger verdeeld bij de vrouwen. Vier medailles nam de vrouwenequipe huiswaarts. De sterke dubbelvier ging lang aan kop, maar werd ingehaald door de vierzonder. Hun goud verraste, wat voor ruim 35 procent van de mensen een reden was op hen te stemmen.

Vlaggenschip Tokyo
Het is nog even afwachten of Tokyo dit jaar in staat zal zijn om olympiërs te ontvangen. Is dit het geval, dan is Nederland goed vertegenwoordigd op de roeibaan. Liefst tien ploegen (mannen en vrouwen) hebben een startbewijs. Voor de stemmers waren de mannen- en vrouwenploegen uitgesplitst. Bij elkaar opgeteld kunnen we stellen dat de mannendubbelvier het absolute vlaggenschip gaat worden. Abe Wiersma, Tone Wieten, Dirk Uittenbogaard en Koen Metsemakers hebben wat waar te maken. Meest gekozen bij de vrouwen was overigens ook nipt de dubbelvier, met slechts één stem minder gevolgd door de vierzonder.