Brouwer en Bruijnincx snelsten bij profieltesten

Algemeen

Gisteren verstuurde de roeibond de uitslagen van de profieltesten naar alle deelnemers. Veel snelle ergometeraars deden al mee aan de online NK Indoorroeien, zo waren de snelste tweekilometertijden al bekend. Eli Brouwer (Triton) en Lisa Bruijnincx (Njord) zetten met respectievelijk 5:58,0 en 6:41,4 de snelste tijden neer bij de zware mannen en vrouwen.

Achter Brouwer zette zijn verenigingsgenoot Pieter van Veen met 5:58,8 de tweede tijd neer. Daarnaast doken nog drie andere roeiers onder de grens van 6:00: Wouter van der Meer (Laga, 5:59,4), Thijs Ruiken (Njord 5:59,7) en Guido de Ruiter (Theta, 5:59,9). Over 6000m was Van Veen de sterkste. Met 19:25,0 bleef hij Van der Meer 1,6 seconden voor.

Wereldrecord
De genoemde tijden zijn allen verroeid op de Concept2-ergometer. Het was echter ook toegestaan om de testen op de RowPerfect (RP3) te doen. De tijden zijn echter niet te vergelijken en zijn op laatstgenoemde apparaat in elk geval beduidend sneller. Olav Molenaar roeide naar een indrukwekkende 5:43,0 en was voor even zelfs wereldrecordhouder in de onder 23-categorie, tot bondsreserve Finn Florijn bij de bondstesten tot 5:41,4 kwam.

TalentTeam
Molenaar maakt deel uit van het zogeheten Talentteam van de KNRB. Opvallend was dat hij de enige uit deze groep die zijn testresultaten bij diezelfde bond heeft opgegeven. Zij deden – net als alle andere bondsmannen – in elk geval de tweekilometertest op de RP3-machine. Bruijnincx – hoewel voornamelijk trainend bij Njord in Leiden officieel ook onderdeel van het Talentteam – was ruimschoots de snelste vrouw met 6:41,4.

Vrouwen
Naast Bruijnincx doken nog vijf andere vrouwen onder de grens van 7:00. Alex Toonen van Gyas was met 6:55,6 de eerstvolgende nog voor Carlijn Hutter (Skadi, 6:55,9), Margot Leeuwebergh (Njord, 6:57,4), Vera Sneijders (Theta, 6:59,7) en Nicole Broekema (Argo, 6:58,9). Bruijnincx was met haar tijd van 21:40,9 ook verreweg de snelste op de zes kilometer.

Lichtgewichten
Indrukwekkend was ook de 7:09,5 van Tosca Kettler (Orca). Daarmee was zijn ruimschoots de snelste bij de lichte roeisters. Nationaal onder 23 kampioen in de onder 23 categorie Stijn Meijer (Njord) was met 6:20,1 de snelste bij de lichte mannen. Malte Stuhlmacher (Triton) volgde een seconde langzamer als tweede. De Utrechter zette met een imposante 20:13,6 wel de snelste tijd neer over 6000 meter.

Palsma
Klein vraagteken is nog de categorie waar Cornelus Palsma in uitkomt. De voor Nederland nog onbekende roeier kwam eerder voor Frankrijk uit bij internationale juniorenkampioenschappen en roeit nu voor Okeanos. In de tabel staat hij vermeld als lichtgewicht en zou met zijn tijd van 6:13,9 verreweg de snelste roeier zijn. Bij de nationale kampioenschappen indoorroeien deed hij met deze tijd echter mee in de open categorie.