NLroei eerstejaars: ‘Onze stuurman maakte de wedstrijd’

Algemeen

De eerstejaars mannenachten mochten dit weekeinde aan de start van de Head verschijnen. Op eigen water was het zowel de lichte als de zware Nereusacht die zich het snelst over de nog een tikkie winderige Amstel manoeuvreerden. De lichte en zware vrouwen bleven aan de kant vanwege de afgelasting van de zaterdag.

“Onze stuurman maakte onze race”, zegt lichte mannencoach Stijn Karst (Nereus), verwijzend naar Juan de Rooij die de touwtjes in handen had. “Het is helemaal gegaan zoals het plan was”, erkent de stuurman. “De opdracht was om 30 seconden sneller te zijn dan de rest. Dat is gelukt. We wilden namelijk met grote afstand ten opzichte van de anderen laten zien wat we waard zijn.”

Wind
De Rooij ervoer weinig last van de wind. “Op een klein stukje maar, verder was het goed te doen” De zware mannen hadden meer moeite met de wind, valt op te tekenen uit de mond van bemanningslid Axel Kruse. “Het was onstuimig. En dat kwam door de wind. Dat haalde ons steeds een beetje uit ons ritme. Ik denk dat we vooral in de bochten goed hebben gevaren.” Met hun overwinning staan de Amsterdammers nu eenzaam aan de kop van het klassement. Tot de Head deelden ze die positie met Laga.

Eigen water

De lichte mannen zaten goed in de race volgens hun stuurman. “Aan het einde konden we ons zelfs nog optrekken aan Skøll.” Die ploeg werd tweede. Ook in het klassement hadden beide ploegen met slechts een punt afstand van elkaar de koppositie. Nereus is dankzij de Headwinst iets uitgelopen. Het heeft volgens De Rooij een voordeel dat het op eigen water is. “Zeker als stuurman of -vrouw. Je oefent de bochten vaker en kijkt vaker en in meer omstandigheden naar bochten en hoe je die kunt nemen.”