Roeiwereld komt op stoom: Aussies en USA sterk, evenals Chinese scullsters

Algemeen

Stilzitten is niet bevorderlijk voor de bootsnelheid. Werd het post-olympische 2022 nog gebruikt om te freeweehlen, in 2023 worden de kaarten voor Parijs grotendeels geschud. Maar hoe liggen de verhoudingen momenteel? De EK leverde nuttige informatie op, waarna hoofdcoach Meenhorst besloot tot een reorganisatie. De tweede wereldbeker van afgelopen weekeinde gaf veel meer inzicht dan de eerste. NLroei beschouwt de buitenlandse vloten in een quick scan.

De Britten gingen in Varese onverminderd sterk, zij prijken weer bovenaan de medaillespiegel. De thuisroeiende Italianen presteerden in de breedte ook goed en belandden op de tweede plaats. Opvallend ten opzichte van vorig jaar is de wederopstanding van de Verenigde Staten. Technisch directeur Josy Verdonkschot stapte toen in een rijdende trein, en nu heeft hij in zijn eerste complete seizoen de boel beter op de rit. Met een kleine afvaardiging schraapte USA liefst acht medailles bijeen. Verdonkschot beschikt bij de vrouwen over een razendsnelle vierzonder (6:17, wereldrecord staat op 6:14) en – alsof hij dat nou eenmaal aan zijn stand is verplicht – een lichte topdubbel. Zijn lichtgewichten kwamen op minder dan een tiende van een seconde achter de gouden Britse vrouwen binnen. Maar ook een dubbeltwee bij de mannen scoorde met zilver goed.

China
De Chinese scullsters bleken sterk. Evenals de Nederlandse dubbelvier bij de EK, waren zij in Varese sneller dan de Britse vrouwen. Meenhorst offerde speciaal de succesdubbel Youssifou & De Jong om in dit nummer goud te kunnen gaan delven. De Chinezen en de Amerikanen hebben beide ook goede dubbels bij de vrouwen. China won in 6:41,43, de USA had 0,07 seconde langer nodig. Australië heeft met Morrison en Mcintyre een uitstekende twee zonder, beiden zaten ook in de vierzonder die het olympisch goud voor de neuzen van onder andere Meester en Clevering. Zij zullen elkaar waarschijnlijk weer in de twee gaan treffen.

Vrouwenacht
Het lijkt erop dat er in Nederland prioriteit wordt verleend aan de Holland Acht, gelet op de recente grootscheepse wisseling (50 procent) binnen de machinekamer. In Varese bleken zowel de Australiers als de Canadezen niet in de buurt van de superieure Britten te kunnen komen die circa vijf seconden boven het wereldrecord bleven. Bij de vrouwen-achten was er in Italië slechts een veld met drie boten. De Australische acht won gemakkelijk, maar bleef ook meer dan tien seconden boven de beste tijd ooit. De Nederlandse vrouwenacht blijft voorlopig in de bondsloods.