Tessa Knaven is vertrouwenscontactpersoon: ‘naar elkaar omkijken’

Algemeen

Als tiener roeide ze bij Tubantia, later voor Gyas. Bij Oranje nam ze deel aan WK’s en de Olympische Spelen. Ze was coach van onder andere Project 2020 en Viking en organiseerde de vrijwilligers tijdens de WK’s op de Bosbaan in 2006 en 2014. Twee van haar kinderen roeien en zelf doet ze dat ook nog steeds: in een veteranenploeg bij Willem III en een coastalboot bij de KNZ&RV Muiden. Kortom, bij Tessa Knaven (over haar hebben we het hier) zit roeien tot in de haarvaten. Samen met Pieta van Dishoeck is zij vertrouwenscontactpersoon (VCP) van de Koninklijke Nederlandse Roeibond. Je kan bij haar terecht als het gaat om het melden van grensoverschrijdend gedrag binnen de roeisport.

En dat gebeurt regelmatig, zo blijkt uit het jaarverslag van de VCP’s.  In 2020 werden er 14 meldingen gedaan, in 2021 waren dat er 30, en vorig jaar ging het om 24.  Gemiddeld dus twee meldingen per maand. Vorig jaar betrof het onder andere zestien gevallen van grensoverschrijdend gedrag, waarvan zeven seksueel van aard waren (verkrachting, sexting, grooming). De rest zat vooral in agressie, verbaal geweld, uitsluiting of pestgedrag.

Als professional werkt ze als HR-businesspartner, en begeleidt ze leiderschapsteams bij het bouwen van een prettige werkcultuur. “De roeigemeenschap is prachtig en beweegt mee met de tendensen die we in de hele samenleving terugzien. We zijn alert op hoe we ons ten opzichte van elkaar gedragen. Er gaat ongelooflijk veel goed, laten we dat niet vergeten. Onze toproeiers staan op de internationale erevlotten. En de roeiverenigingen, waar je deze mooie sport leert,  doen me dikwijls denken aan het noaberschap dat ik ken uit Twente: je kijkt er naar elkaar om, brengt dingen tot stand en deelt lief en leed”, stelt ze.

Er gaan ook dingen niet goed, weet Knaven. “Soms gaat het om ontoelaatbaar gedrag en daar moeten we met z’n allen heel scherp op blijven. Men kan mij, Pieta of Roos bellen als je grensoverschrijdend gedrag wilt melden, maar ook als je twijfelt of even wilt sparren. We kunnen je vaak verder helpen en indien gewenst of aan de orde,  doorverwijzen naar het Centrum Veilige Sport van het NOC”.

Hier zijn de contactgegevens Tessa Knaven en Pieta van Dishoeck te vinden.