Italiaan Mornati vrijgesproken van dopinggebruik

Kort

De Italiaanse toproeier Niccolo Mornati, die ruim twee jaar terug voor vier jaar geschorst werd wegens dopinggebruik, is alsnog vrijgesproken. Dat heeft het Gerechtshof van Terni vorige week bepaald.

Mornati was tijdens een trainingskamp met de Italiaanse ploeg in Piediluco in februari 2016 positief getest op Anastrazol. Een middel dat vaak door krachtsporters wordt gebruikt om de negatieve effecten van anabolen tegen te gaan. Volgens de Italiaanse kranten heeft het Hof hem vrijgesproken omdat niet bewezen is dat hij het middel bewust en vrijwillig heeft ingenomen en dat het niet tot doel had om tot betere sportprestaties te komen. Mornati heeft altijd volgehouden dat er sprake zou zijn geweest van sabotage.

De jaarlijkse crowdfundig is gestart: steun NLroei. Dat kan hier!

Sportiviteit
In de Italiaanse media geeft de roeier aan opgelucht te zijn dat zijn goede trouw en loyaliteit erkend zijn. “Ik heb sportiviteit altijd als een van de belangrijkste waarden gezien, vandaar dat ik altijd vertrouwen heb gehad in een goede uitkomst. Hiermee wil ik graag een einde maken aan deze trieste zaak”, meldde hij.

Familie
De affaire was een grote rel in aanloop naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. De succesvolle roeier, met maar liefst vijf WK-medailles op zijn palmares, behoorde tot de olympische equipe en was bij de Olympische Spelen van Londen nog als vierde geëindigd in de tweezonder. Saillant detail was dat de broer van Mornati vice-voorzitter is van het Italiaans Olympisch Comité dat de straf toen bekend maakte. Ook was deze Carlo Mornati chef de mission van de gehele Italiaanse olympische ploeg die in 2016 naar Brazilië werd uitgezonden.