Nederlanders een ronde verder bij WK Coastalroeien

Algemeen

In het Canadese Victoria gingen gisteren de wereldkampioenschappen Coastal Roeien van start. De Nederlandse ogen zullen gericht zijn op een vloot van maar liefst zeven boten. Samen met Janneke van der Meulen won Mitchel Steenman gisteren de eerste heat in de mixed dubbeltwee. De Rotterdammer stapt dit toernooi ook de boot in met een bekende Fransman, tevens zwager: Julien Bahain. Net als Steenman is hij een olympische roeier. Het duo pakte de winst in de eerste heat.

De voormalige wereldkampioene Laurien Vermulst behaalde samen met Elise de Lange aan boord een achtste plaats in de vrouwendubbeltwee. Dit is net voldoende om een plaats in de eindstrijd af te dwingen. Janneke van der Meulen haalt solo ook de finale. Zij werd derde.

Vieren
Nederland is goed vertegenwoordigd in het veld van de vieren met stuurman. Er is een mannenvier en liefst drie bij de vrouwen. Een van de vrouwenploegen behaalde de vijfde plek. Verhulst zat hier op de stuurpositie. Iris van Noort sloeg de ploeg voor. In een andere heat behaalde een andere vrouwenploeg van Paulien Reedijk de vierde plek. Het schip van Inge van Schagen moet het met plek acht stellen. Een mannenvier met Steenman op slag werd vijfde.

Draag bij aan onafhankelijke roeijournalistiek. Er is al 5955 euro binnen. Doneer hier.

Golven
De plaats Victoria ligt in een baai bij Vancouver, aan de Grote Oceaan. Spectaculaire golven en rukwinden gaat het toernooi niet teisteren. Wellicht gunstig voor de roeiers, de weergoden houden zich de komende dagen tamelijk koest. Er is weinig wind voorspeld en het kwik reikt tot een graad of 15. Vanwege mist werden sommige wedstrijden op vrijdag wel uitgesteld.

Vandaag en morgen worden de finales geroeid.