“Xrow is de zwaarste wedstrijd die je kunt doen”

Algemeen

Afgelopen zondag kwamen Abe Wiersma en Bjorn van den Ende uit bij de zogeheten Red Bull X Row regatta, een race met in totaal 20 kilometer roeien en 7 kilometer rennen. Bij het lopen wordt de boot meegedragen door de bemanning. “Het is de zwaarste wedstrijd die je kunt doen”, zegt Van den Ende, die voor de tweede keer meedeed. De boot met de Nederlanders aan boord eindigde als tweede. “De Zwitsers waren duidelijk te sterk voor ons”, merkte de Nederlander. 

De wedstrijd begint met 10 kilometer roeien, gevolgd door 3,5 kilometer lopen. Daarna gaat de bemanning opnieuw de boot in voor een afstand van 6,5 kilometer. Wanneer deze zijn aangelegd wordt er weer 2,5 kilometer gerend, gevolgd door 4,5 kilometer roeien. De laatste 100 meter wordt rennend een eindsprint ingezet. “Je gaat berg op berg af en rent eigenlijk steeds naar een ander meer toe”, vertelt Van den Ende over het parcours.

Geef voor onafhankelijke roeijournalistiek. Doneer hier.

Gemêleerd
De beide Nederlanders zaten in een schip, bestaande uit een gemêleerd gezelschap van verschillende nationaliteiten. “Er zaten ook nog twee Duitse roeiers uit de zware Duitse selectie, drie Italianen en een Zuid-Afrikaan”, zegt Van den Ende. De groep is bijeengebracht door Martino Goretti, de vriend van Sophie Souwer en bestaat voor een groot deel uit dezelfde formatie als in 2016. Van den Ende: “Ik heb Abe erbij gevraagd. Het zijn vrienden uit het internationale circuit.”

Tweede
Van den Ende kijkt terug op een goede race. “We hebben de eerste tien kilometer de hele tijd naast de Zwitsers gelegen. We lagen zelfs voor, maar raakten in elkaar na vijf kilometer. Omdat we toen snoekten kregen de Zwitsers een voorsprong. Dat hebben we niet meer kunnen inhalen. Tijdens de eerste run liepen we wel in, maar het kostte ons veel energie omdat we bergop liepen. Dus bergaf liepen zij weer uit. Zo is het gebleven. Zij waren beter in het rennen en hadden een wat ervarener stuurtje. Wij hadden de tweede keer wat problemen met aanleggen, toen moesten we een stukje strijken. Dat kost dan wat tijd.”

Hobbyproject
De race is een van de zwaarste die Van den Ende kent. “Je bent op een gegeven moment zo moe, dat het een kwestie wordt van overleven.” Het is een soort hobbyproject tussendoor. Van een echte voorbereiding was geen sprake. “Na de WK hebben we vakantie gevierd. Afgelopen vrijdag zijn we bij elkaar gekomen en we hebben toen in de avond geroeid. Zaterdag hebben we gerend met de boot, we bespraken ook de strategie over hoe we moesten rennen met een boot in de handen. Het hielp wel dat een groot deel van de ploeg dit al eerder heeft gedaan. Daarna doe je het gewoon.”

Herhaling
En is de race voor herhaling vatbaar? Van den Ende: “Op de finish denk je ‘dit nooit meer’, maar je vergeet snel hoeveel pijn het deed.”