TopRow open in Melbourne

Achtergrond Algemeen

Bij de Amsterdamse hoofdvestiging van roeischool TopRow wordt er momenteel door de cursisten geskifft en door een aantal tweetallen in C4-en geroeid. Maar in Melbourne is de rem er nu af. Daar (in Australië) was in maart de opening van de nieuwste TopRowvestiging gepland, maar vanwege corona moest dat worden uitgesteld tot begin van deze maand. Directeur Jasper Smink van de multinational vertelt erover.

De oorsprong van de nieuwste vestiging aan de andere kant van de wereld, ligt in Engeland. “Will Golding werkte bij ons in Londen, maar emigreerde naar Melbourne. Gezamenlijk hebben we daar een nieuwe vestiging opgezet. We vonden onderdak bij de Richmond Rowing Club. Helaas kregen we net als iedereen te maken met corona, en konden we pas in november in plaats van maart van start. De maatregelen daar waren vele malen strenger dan in Nederland, de lockdown werd in Australië heel sterk doorgevoerd. Dat heeft in combinatie met een inreisverbod voor mensen van buiten het eiland erin geresulteerd dat er daar bijna geen corona meer is”, zegt Smink

Aanslaan
Er kan dus ook weer worden geroeid. “En dat gebeurt dus ook. De eerste Australische cursisten zitten in de boot en nieuwe instructeurs worden opgeleid, waaronder zelfs iemand die deel uitmaakte van de Italiaanse equipe. De formule die we in Nederland hebben ontwikkeld slaat daar ook aan. Mensen willen bij ons leren roeien en gaan net als in andere werelddelen waarschijnlijk doorstromen naar verenigingen als ze het roeien eenmaal onder de knie hebben”, aldus de roeischoolhouder.

Gemakkelijker
TopRow heeft nu vestigingen op drie continenten, de formule lijkt overal aan te slaan. “Het is succes is goed te verklaren. Mensen vinden het gemakkelijker om bij een roeischool te beginnen dan bij een club. Wat in Australië ook helpt is de prachtige omgeving waar kan worden geroeid. Melbourne is een stad waar bijna vijf miljoen mensen wonen. Ik denk dat ik mag zeggen dat ik op best veel plekken ben geweest, maar deze roeilocatie is de mooiste die ik ooit heb gezien. Daarbij komt dat de bevolking sportief is te noemen. De grote sporttoernooien van Australië worden in Melbourne gehouden. En nu is er de drempel verlaagd om ook te gaan roeien. Het werkt.”