Mark Slats: “Door gebrek aan slaap ga je hallucineren”

Algemeen

Oceaanroeier Mark Slats kwam zondag terug van zijn 5000 kilometer lange reis over de Atlantische oceaan. Gisteravond blikte hij aan tafel bij Jinek terug. “Ik heb vaker verre reizen gemaakt. Maar door de fysieke uitdaging van deze tocht, ga je hallucineren”, zei Slats.

De hallucinaties namen in de loop van de tijd toe tot tamelijk heftige beelden. “Het begint allemaal leuk met half dagdromen en het eindigt best heftig met het zien van mensen. Ik zag figuren zoals die uit de serie The Walking Dead. En ik dacht op een gegeven moment dat ik een rat aan boord had. Ik scheen er met mijn zaklamp op. Terwijl er helemaal geen rat aan boord kan zitten.”

NLroei wordt mogelijk gemaakt door donateurs en adverteerders. Meedoen aan onze crowdfunding? Klik hier.

Hersteld
Bij Jinek waren beelden te zien hoe de Wassenaarse timmerman aankwam op Schiphol. “Ik ben nog niet helemaal terug op aarde”, bekende hij voor de nationale televisie. “Het zal nog wel even duren voordat ik helemaal ben hersteld van de fysieke uitdaging. Ik roeide steeds drie uur op, drie uur af. Ik kookte op een piepklein gasstelletje. We hebben veel slecht weer gehad, veel wind. Door het zeewater kreeg ik zweren.”

Ervaring
Ter voorbereiding heeft Slats een jaar lang 30 uur per week getraind, naast zijn werk. Daarvoor had hij nog geen roei-ervaring. “Ik heb alles verkocht om dit te kunnen doen, mijn huis en zelfs mijn tv.” Nog amper thuis is Slats al bezig met zijn volgende doel:  “In juni doe ik met de Golden Globe mee. Dat is een reis om de wereld zonder electronica of GPS.”

De uitzending van Jinek van 22 januari is hier te zien.