Petitie tegen verhuizen NSRF Slotwedstrijden naar Rotterdam

Algemeen

Het nationale roeiseizoen wordt dit jaar op de Willem-Alexanderbaan afgesloten. De NSRF Slotwedstrijden, dit jaar mede georganiseerd door Skadi, vinden voor het eerst sinds 1975 niet meer op de Bosbaan plaats.

De NSRF organiseert de wedstrijden al lang in samenwerking met een wisselende studentenvereniging. “Meestal is de aanleiding dat die vereniging iets te vieren heeft”, legt NSRF-voorzitter Jordy Rovers uit. “Wij nodigen onze lidverenigingen uit om een plan in te dienen met wat je als vereniging wilt en kunt. Wij toetsen die plannen op haalbaarheid en beoordelen of ze aansluiten bij wat wij als NSRF voor ons zien. Eigenlijk manifesteerden alle plannen zich altijd rondom de Bosbaan.”

Petitie
Verontwaardigde roeiers hebben een petitie in het leven geroepen, waarmee zij proberen de wedstrijden op de Bosbaan te houden. Rovers heeft nog niet voor ogen hoe de NSRF met die uitslag om zal gaan. “Ik heb er nog geen contact over gehad. Ik kan nu niet zeggen wat ik ermee moet. Maar ik zie het wel als een onderwerp van gesprek voor volgende keren. We staan er altijd voor open om erover te praten.” De organisatoren van de petitie hebben bij de start ervan ingezet op 10.000 handtekeningen. Wie nu kijkt ziet dat er met 1.500 al genoegen wordt genomen.

Impuls
Dit jaar lustreert Skadi. Dat was voor de Rotterdammers een reden om een aanvraag in te dienen voor het mede-organiseren van de seizoensslot. “Het plan van Skadi vond plaats op de Willem-Alexanderbaan”, zegt Rovers. “Dat gaf ons een nieuwe impuls. Het is ook nieuw, maar wel iets waar we al een tijdje mee speelden. We zijn erover gaan nadenken, we hebben verschillende opties serieus naast elkaar gelegd en hebben voor het Rotterdamse plan gekozen.”

Kans
Het duurde even voordat de kogel door de kerk was en duidelijk werd dat Skadi de voorgestelde organisatie op zich mocht nemen. Rovers: “Eerst maakten we een voorgenomen besluit omdat nog niet duidelijk was of het praktisch en financieel uitvoerbaar was. In oktober bleek dat het geval. We willen Skadi nu de kans geven om een mooie wedstrijd te organiseren.”

Voordelen
De Willem Alexanderbaan heeft volgens de NSRF-voorzitter wel een paar voordelen ten opzichte van het vertrouwde Amstelveense water. “De wedstrijd op de Bosbaan barstte uit zijn voegen”, vindt Rovers. “We hadden er de vrijdag al bij gekregen om hem toch te kunnen organiseren, ten koste van de Argosprint. In Rotterdam kan gestart worden met acht banen naast elkaar en de motorboten kunnen terugvaren via de oproeigedeelten. Dan hebben we de vrijdag helemaal niet nodig en kan er alsnog een sprint worden georganiseerd.”

Pilot
De wedstrijd zal er voor wat betreft uit te schrijven velden niet anders uit gaan zien. Of de nieuwe baan ook in de toekomst de thuishaven voor de NSRF blijft is nog niet zeker. “Dat willen we overleggen met de verenigingen. We hebben de intentie dit een pilot te laten zijn, het is geen principebesluit voor latere jaren. We gaan het ook duidelijk evalueren. En als er volgend jaar twee voorstellen komen voor op de Bosbaan is dat in principe ook gewoon mogelijk.”

2 thoughts on “Petitie tegen verhuizen NSRF Slotwedstrijden naar Rotterdam

  1. Klein historisch feitje: in 2001 waren de nsrf slotwedstrijden op de sloterplas ivm verbreding bosbaan.

  2. Tsss, ben het er niet mee eens. Ook al is de WAB praktischer de bosbaan is leuker. Het gaat niet alleen om het roeien maar ook om het gesellig zijn met de gehele roei gemeenschap. Dit doen we door te blijven hangen op de wedstrijd. Dit gaat niet gebeuren op de WAB. Dus allen teken de petitie! https://secure.avaaz.org/nl/petition/Alle_roeiers_van_Nederland_NSRF_slotwedstrijden_op_de_Bosbaan/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-468117-Alle_roeiers_van_Nederland_NSRF_slotwedstrijden_op_de_Bosbaan&utm_term=ZgWJmb%2Bnl

Comments are closed.