Braas: ‘Mijn type haal bleek niet geschikt’

Interview

Roel Braas stopt voorlopig met roeien. De sterkste roeier uit de nationale equipe zou geen kans krijgen voor de prioriteitsboot bij de zware mannen en kiest voor gezin en eigen bedrijf.

Hoewel de 30-jarige routinier al vlak na de WK in Sarasota zijn eigen hoveniersbedrijf startte, was hij toen nog vol goede moed door te gaan als wedstrijdroeier. “Ik had toen nog absoluut niet in mijn hoofd om te stoppen. Ik ben na twee weken vakantie ook weer met plezier gaan trainen. Maar ondertussen kreeg ik ook de mogelijkheid steeds meer te gaan werken.”

NLroei wordt mogelijk gemaakt door donateurs en adverteerders. Meedoen aan onze crowdfunding? Klik hier.

Werk
Eerst was Braas helemaal niet van plan te gaan werken. Het idee kwam tot stand toen vorig jaar steeds meer van zijn ploeggenoten in de Holland Acht zich op studie of werk richtten. “Kaj Hendriks en Tone Wieten liepen coschappen en later kreeg Mechiel Versluis een baan. Op zich begrijpelijk, maar het zette flink druk op de trainingen en het was vaak niet duidelijk wat wie nou wanneer aan het doen was. Toen heb ik gezegd: dan ga ik ook wat beter voor mezelf zorgen.”

Breezand
De afspraak was dat de roeier van Okeanos zich tot maart zich mede op zijn werk mocht richten. In overleg met hoofdcoach Mark Emke en de bondsfysioloog werd een schema opgesteld waarbij Braas door de week thuis in Breezand kon trainen en in het weekeinde op de Bosbaan. In het najaar werd het Braas echter steeds duidelijker dat hij misschien wel niet in aanmerking zou komen voor de prioriteitsboot. “Op de zaterdagen werd steeds in dezelfde opstellingen gevaren, waarbij ik al het idee had wie er in welke boot zou komen.”

Vieren
De tweevoudig winnaar van de Holland Beker zat steevast in een tweede vier en moest toezien hoe zijn voormalig ploeggenoten Wieten, Hendriks, Robert Lucken en Bjorn van den Ende steeds met elkaar mochten varen. “Ik heb niets tegen Bjorn maar het raakt mij als persoon als hij blijkbaar beter wordt bevonden dan ik, die al zoveel gewonnen heeft en zoveel sterker is. Je gaat nadenken over of er niet iets anders is. Is het dat ik in Breezand woon of doe ik iets anders verkeerds?”

Haaltype
Zijn vermoedens over de prioriteitsboot werden medio december bevestigd. “Ik heb lang gedacht: het komt straks wel goed als ik weer vooraan lig bij de NK. Maar het verhaal van Mark was dat mijn type haal niet geschikt zou zijn en dat ik beter tot mijn recht zou komen in een klein nummer. Ik was behoorlijk verbaasd. Blijkbaar waren de halen waarmee ik de Holland Beker won en een aantal keer nationaal kampioen mee werd ook niet goed.”

Selectie
Braas zette zijn vraagtekens op de mail en gesprekken met Emke en later ook technisch directeur Hessel Evertse volgden. “Ik ben niet boos. Mark is de coach en die mag bepalen hoe hij het wil, maar zijn stijl past niet bij mijn persoonlijkheid. Ik zou graag een open selectie zien waarbij iedereen het tegen elkaar opneemt. Met tweetjes die door wisselen en/of seat-races. Ik miste inzichtelijkheid en dat gaat dit seizoen wederom niet gebeuren.”

Knab
Emke had in zijn hoofd om met Braas en Ruben Knab een tweezonder te formeren. Die boot pakte vorig jaar op de Bosbaan de nationale titel. Braas wilde het project oorspronkelijk nog wel een kans geven maar kreeg onvoldoende garanties. “Het veld is ijzersterk. Alles moet perfect geregeld zijn om daar een kans in te maken. Het was bijvoorbeeld nog niet duidelijk of we een aparte coach konden krijgen en ik had graag gezien dat mijn treinkosten vergoed konden worden. Dat zat er niet in.”

Setting
De hovenier benadrukt dat hij geen rancune heeft. “Ik heb een mooi alternatief met goed werk en kan elke avond bij mijn gezin zijn en dat is me veel waard. Uiteraard had ik het graag anders gezien, maar zo is het ook goed. Ik ben niet meteen weg uit de roeiwereld. Mocht ik het enorm gaan missen, kan ik altijd nog aanhaken. De setting moet dan alleen wel anders zijn.”