Ook bij Tromp Boat Races steeds minder toppers

Algemeen

Het was al een trend dat – vanwege de steeds professionelere trainingsaanpak – de equiperoeiers steeds minder op nationale wedstrijden te zien zijn. Ook het zogeheten programma van het Talententeam laat steeds minder ruimte, waardoor bij de altijd populaire Tromp Boat Races dit weekeinde ook het aantal subtoppers beperkt is.

Toch zijn er altijd uitzonderingen van mensen die niet in een nationaal programma zitten en toch al internationale medailles op hun naam hebben. Zo stapten drievoudig wereldkampioene Lisa Bruijnincx vorig jaar uit het bondsprogramma en hetzelfde gold voor Jente Jongsma. De roeisters van respectievelijk Njord en Nereus zijn dan ook de favorieten voor de winst maar starten beiden in de onder 23-categorie. In het open veld ligt de strijd redelijk open. De meest bekende naam is die van Jessy Vermeer die weer terug is na vier jaar studeren in Ohio, Amerika.

Lemmelijn
De bekendste naam bij de mannen is echter geen Nederlander. De oersterke Belg Ward Lemmelijn maakt namelijk zijn opwachting op het Hilversums Kanaal. De voormalig wereldkampioen ergometeren roeide al eens internationale toernooien in de skiff, maar brak op het water nooit door. Nadat hij vorig jaar niet geselecteerd werd voor een nationale boot, nam hij even vrijaf van het roeien. Nu is hij echter terug en gaat hij zijn snelheid voor het eerst beproeven in Nederland.

Amsterdammers
Zijn uitdagers zullen vermoedelijk uit Amsterdam komen. Ondanks dat Skøll een aantal roeiers heeft zitten in het TalentenTeam zijn er ook nog een aantal andere roeiers die hoge ogen kunnen gooien. De Amsterdamse vereniging aan de Jan Vroegopsingel presteert traditioneel altijd sterk tijdens de najaarsklassieker in Hilversum. Let vooral op Mats van Sabben en Sten Postma, beiden overigens afkomstig van andere verenigingen (Saurus en Phocas). Nereus heeft ook een kwartet aan sterke ervaren roeiers, met Lars Kreiter, Boris Mulder, Isak Verkaik en Ies Wiermsa. Timo van Eijden (Triton) roeide ook al eens een sterke lange afstandsrace.

U23
Ook bij de mannen zal de onder 23-categorie vermoedelijk weinig onder doen voor het open veld. Gyasroeier Erik Talens – die onderdeel was van de zilveren dubbelvier van afgelopen WK onder 23 jaar – is favoriet. Maar het is wederom ook Skøll dat hier kansen heeft met onder andere Nicolaas Dirkzwager. Let ook op het Okeanos-duo van Oeds Blom en Kevin-Lee Bieshaar. Beiden haalden afgelopen jaar uitzendingen binnen (U23 en Universiade) en zeker de relatief onervaren Blom roeide vorig jaar al een uitstekend NK. Van Okeanos komt ook lichtgewicht Cornelus Palsma, die voor Frankrijk roeide bij afgelopen WK onder 23 jaar en vorig jaar op de Hel van het Noorden het snelste was van iedereen.

Alle wedstrijdinformatie vind je op de boatracessite. Deze dagen wordt ook de Head of the Charles Regatta gehouden, de site met livestream staat daar.