Novembervieren vanwege capaciteitsproblemen geschrapt

Algemeen

Met slecht weer kunnen de Amsterdamse roeiverenigingen door de coronarestricties te weinig roeiers herbergen. Dat is ongeveer de belangrijkste reden om de Novembervieren dit jaar te annuleren. Voorzitter Van Wijnen geeft namens de organisatie desgevraagd aan dat er nog meer speelt, veiligheid staat voorop. Vorige week viel dat besluit.

“De Novembervieren zijn uitgegroeid tot een grote wedstrijd met veel deelnemers. We moeten als organisatie in de maand november natuurlijk rekening houden met slecht weer. Dan moeten verkleumde roeiers en stuurlieden zich warm kunnen douchen. Als gevolg van de coronamaatregelen kan slechts een beperkt aantal mensen bij de clubs terecht. In het gebouw van het organiserende De Hoop, maar ook bijvoorbeeld bij RIC, zijn dat er maximaal vijftig”, verklaart Van Wijnen.

Visie
Ze vindt het jammer dat het besluit om de wedstrijd te schrappen voor haar organisatie onvermijdelijk bleek. “De enige optie was eigenlijk alleen maar een wedstrijd in een sterk afgeslankte vorm met veel minder ploegen. Maar dat sluit niet aan bij de onze visie op de Novembervieren. Dat is een wedstrijd voor zoveel mogelijk roeiers. Van jeugd tot en met veteranen, en van competitie tot en met wedstrijdroeiers. Uiteraard wel in gestuurde vieren. Het gaat normaal om 1500 á 1800 deelnemers.”

Vergunning
Opties zoals het evenement over twee dagen te spreiden en extra blokken in te lassen, zijn volgens Van Wijnen afhankelijk van vergunningen, ook in verband met scheepvaartstremmingen: “Je krijgt daarvoor niet gemakkelijk toestemming”.

Lokaal
De Hoop is nog in overleg met de andere Amsterdamse verenigingen om te kijken of er op de beoogde datum alsnog een onderlinge wedstrijd voor Amsterdammers over vier kilomter kan worden georganiseerd. “We zijn ook in contact met de nationale wedstrijdcommissie om de verenigingen aan te sporen op lokale basis een sparsessie te houden.” Ze hoopt volgend jaar haar wedstrijd weer voor geheel Nederland te kunnen organiseren.

Amstelbeker
De andere najaarswedstrijd die door De Hoop wordt gefaciliteerd – de Amstelbeker – gaat vooralsnog op 27 september gewoon door, die wedstrijd heeft aanmerkelijk minder deelnemers dan de Novembervieren.

Nu je dit toch (gratis) leest. Onze crowdfunding ’20/’21 is gestart, doe mee en maak NLroei mede mogelijk, het kan hier. Alvast bedankt!