Filmpje: EK Amsterdam 99 jaar geleden gestart

Kort

Gisteren was het precies 99 jaar geleden dat op de Amstel de EK werd georganiseerd. Dit heeft Jurryt van de Vooren voor zijn sportgeschiedenis.nl uitgevogeld.

“Het roeikampioenschap van 1921 was heel bijzonder, al was het maar omdat Nederland nooit eerder zoiets had georganiseerd. Drie jaar na afloop van de Eerste Wereldoorlog liep de organisatie soms tegen onverwachte politieke problemen op”, schrijft de sporthistoricus.

“Na afloop van die oorlog was de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije namelijk uiteengevallen, waarna er een situatie was ontstaan, die door de internationale roeibond FISA nog niet was opgelost. En zo ontstond een probleem toen Hongarije aan het EK mee wilde doen. Volgens het Algemeen Handelsblad van 6 september 1921 ging dat niet zo makkelijk: ‘De positie van dat land is wat précaire, omdat de val van Oostenrijk – Hongarije eigenlijk een uittreden uit de FISA meebrengt.’:

Het complete artikel staat hier. En er is een link naar filmbeelden van dit EK.

En dan nog even dit. Sportgeschiedenis.nl en NLroei.nl zijn beide gratis te lezen. Maar met crowdfunding wordt het werk aan beide sites mogelijk gemaakt. Onderaan het artikel van sportgeschiedenis.nl kun je het (financieel) waarderen. Voor NLroei staat deze link 24/7 open. Alvast bedankt!