Gyas betaalt mee aan behoud roeiwater

Kort

Studentenroeiverening Gyas besloot vorige week flink mee te gaan betalen aan het verbeteren van de stalen damwanden. Dit doen zij om hun vaarwater roeibaar te houden. Naar verluidt draagt ook De Hunze bij.

De provincie Groningen plaatste afgelopen jaren aan beide kanten van het Noord-Willemskanaal stalen damwanden om de waterkant te verstevigen. Dit had een groot nadeel voor de roeiers omdat er daardoor veel langer deining van langsvarende boten blijft staan. Een proef waarbij met stenen gevulde korven voor de damwanden werden geplaatst was weliswaar succesvol maar te weinig en te duur om door te zetten. Na druk vanuit de gemeenteraad ging de provincie uiteindelijk overstag om stroken met schuine kanten en stortstenen te plaatsen. Mits de roeiverenigingen zouden mee betalen.

Meedoen aan de NLroeicrowdfunding? Doneer nu. Bedankt!

Provincie, de gemeente en de roeiverenigingen zouden elk een derde van de kosten op gaan hoesten, waarbij het voor de roeiers jaarlijks om duizenden euro’s in een tijdsbestek van een kwart eeuw zou gaan. Omdat roeiers van De Hunze voor een groot deel ook op ander water trainen, zou deze burgervereniging een stuk minder bij hoeven dragen dan de studenten van Gyas. Hoewel er intern ook kritiek was op het meebetalen ging uiteindelijk ongeveer 85% van de Gyasleden akkoord met het voorstel om bij te dragen.