Para-roeier Edwin Vermetten wereldnieuws

Kort

Edwin Vermetten (Dudok van Heel), won onlangs bij de Invictus Games een award voor kameraadschap. Zijn actie om zijn tennispartner te kalmeren met behulp van een Disney-liedje ging de hele wereld over. Hij kreeg een paniekaanval door een helikopter. Deze week deed hij zijn verhaal bij De Wereld Draait Door.

Vermetten is een Bosnië-veteraan van het Nederlandse leger wiens beide benen in 2001 werden verbrijzeld door een ongeluk met een vrachtwagen in oorlogsgebied. Ook had hij negen breuken in zijn gezicht en een dubbele schedelbasisfractuur. Na zijn herstel legde hij zich toe op verschillende sporten, waaronder roeien. Tussen 2014 en 2016 kwam hij uit voor Dudok van Heel, de roeivereniging van de landmacht. Hij roeide ook voor Nederland de internationale para-wedstrijd in Varese en werd Europees kampioen indoorroeien. Bij gebrek aan goede partner stopte hij.

Meedoen aan de NLroeicrowdfunding? Doneer nu. Bedankt!

Invictus Games
Bij de onlangs in Australië gehouden Invictus Games, een internationaal sportevenement voor militairen die door of tijdens hun diensttijd gewond zijn geraakt, kwam hij uit in zeilen, zitvolleybal, rolstoelbasketbal en tennis. Bij die laatste sport werd hij gekoppeld aan de 53-jarige Brit Paul Guest die lijdt aan het Post Traumatisch Stresssyndroom (PTSS). In hun eerste wedstrijd tegen een zeer ervaren Amerikaans duo kwam er in de spannende slotfase een helikopter overvliegen. Zijn partner raakte in paniek.

Frozen
“Ik zie ‘m ineens stuiptrekken. Hij begon te schokken. Ik wist meteen wat er aan de hand was, had vaker militairen gezien met PTSS”, vertelde Vermetten aan verschillende media. Hij ging naar hem toen en pakte z’n hoofd vast. “Ik zei: kijk me aan. Ik ga de baan niet af, en jij ook niet. ‘Let it go’, zei ik tegen hem. En toen popte dat liedje uit de film Frozen in m’n hoofd en begon ik het te zingen. Twee, drie regeltjes, want meer ken ik niet. Hij begon mee te zingen en kwam terug. Het publiek werd muisstil.” Het duo ging de baan weer op, speelde verder en Guest serveerde de wedstrijd uit. “Iedereen werd gek.”

Award
Later in het toernooi gebeurde het nog een aantal keer, steeds lukte het weer om Guest de wedstrijd in te houden. Zelfs in de finale tegen een Nederlands duo. “Er zat zeker 1.000 man publiek. Ook toen werd het muisstil, maar toen we weer begonnen was het applaus echt oorverdovend.” Hoewel Vermetten en Guest de wedstrijd niet wonnen en genoegen moesten nemen met zilver, was het toernooi meer dan geslaagd. De prestigieuze ‘Above en Beyond’ award die Vermetten met zijn actie won tijdens de sluitingsceremonie kwam totaal onverwacht, net als de massale media-aandacht die eruit voortkwam.

Roeien
Presentator Matthijs van Nieuwkerk haalde in de De Wereld Draait Door aan dat roeien nog steeds de favoriete sport van Vermetten is. Zijn voormalige coach Jaap Klootwijk van Dudok van Heel laat weten dat er plannen zijn voor een terugkeer in de boot. “Hij is nog steeds lid en er is een kans dat hij weer gaat roeien. Er moeten alleen nog wat afspraken worden gemaakt.” Het televisie-item is hier terug te kijken.