Licht roeien blijft olympisch tot 2024

Algemeen

In tegenstelling tot eerdere berichten, heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten om het olympische roeiprogramma voor 2024 in Parijs niet te veranderen. Dit betekent dat het lichtgewicht roeien nog een extra olympiade op het olympische programma blijft staan, Coastal Rowing voorlopig niet. Deze besluiten hebben te maken met bezuinigingen vanwege corona.

Het besluit werd gisteren door roeifederatie World Rowing (voorheen FISA) bekend gemaakt. De beslissing is compleet onverwacht omdat het IOC eerder erop hintte dat FISA de sport aantrekkelijker moest maken voor de jeugd. Daarnaast wilde men van het lichtgewicht roeien af, onder andere omdat het de enige niet-vechtsport was met een gewichtscategorie.

Coastal
FISA zette vervolgens flink in op het ontwikkelen van het zogeheten coastal rowing, dat vooral spectaculairder moest zijn voor publiek en deelnemers. Het IOC gaf vervolgens aan de wijziging van het olympische programma wel te zien zitten. Dat laatste is overigens nog steeds het geval. Het IOC geeft in haar statement namelijk aan nog steeds achter de argumenten te staan om coastal rowing aan de Olympische Spelen toe voegen, alleen schuift het de wijziging vier jaar vooruit richting de Spelen van 2028 in Los Angeles.

Corona
Belangrijkste reden voor het uitstel is het uitbreken van het coronavirus. Het is bekend dat internationale sportbonden en organisaties van grote wedstrijden door dit virus kampen met enorm geldgebrek. Dit vanwege geannuleerde of uitgestelde wedstrijden en sponsoren die afhaken. Dit gaat uiteraard ook op voor het IOC en de nog te organiseren Olympische Spelen van Parijs.

Kosten
Het organiseren en ontwikkelen van een coastal event op een andere plek dan de roeibaan kost nu eenmaal meer geld dan als alle olympische klassen op dezelfde plaats worden gehouden. Daarom heeft het IOC nu besloten dat het olympische roeiprogramma nog eenmaal ongewijzigd blijft en dat beide lichtgewicht dubbeltweevelden (mannen en vrouwen) dus voor nog één olympiade blijven bestaan.

Los Angeles
Dan is het vermoedelijk toch echt gedaan met het het olympische lichtgewicht roeien. In haar statement geeft het IOC aan dat Los Angeles zich perfect leent voor het ontwikkelen van een coastal event en ‘dat ze er naar uit kijken om positief te oordelen over het toevoegen aan het programma van de Spelen van 2028’.