Sophie Souwer plaatst zich in huiskamer voor ergo-WK

Wedstrijden

Dit weekeinde vonden de open Britse ergometerkampioenschappen plaats. Sophie Souwer deed mee, onder meer om zich via dit toernooi te plaatsen voor de wereldkampioenschappen in februari. Ze werd vijfde. Hoewel de regels niet per se glashelder zijn, lijkt een startbewijs voor de WK binnen. “Het was voor ons ook niet superduidelijk. Maar ik er wel vanuit dat het is gelukt. Ik was de snelste van degenen die hebben aangegeven zich te willen plaatsen”, zegt de Gyasroeister.

Woonkamer
Souwer startte de race zaterdag vanuit haar woonkamer: “Dat is bijzonder. Het online komen en de tijdsklok die er nog steeds op zit gaf me nog steeds wel het gevoel van een echte wedstrijd, ondanks de locatie. Het was ook wel uniek, want we gaan het waarschijnlijk niet nog een keer meemaken. Ik was blij dat ik wel de wedstrijdspanning had, dat maakt het leuker.” 

Opstarten
Het opstarten bij de wedstrijd op afstand was gecompliceerd volgens Souwer. “Het was een beetje een gedoe met software en kabeltjes. Toen we door die instructie heen waren, was het makkelijk. In verband met vertragingen waren de instructies wat verwarrend. Dat leidde drie keer tot een valse start. Dat is even vervelend, maar het geeft ook weer een andere dimensie aan het geheel.” Het publiek dat we kennen van de NKIR heeft ze niet echt gemist. “Dat geschreeuw voegt voor mij meestal niet zoveel toe. Toejuichen is leuk, maar het hoeft niet meer zo.”

Race
Ze kijkt tevreden terug op de race. Vanwege een blessure was het van tevoren onzeker of ze zou kunnen starten. Souwer: “Ik had de hele race een beetje last van mijn blessure. Dat maakte dat het een behouden race was. Ik startte wel goed, maar moest gedurende de race wel uitzakken qua kracht. Het was niet pijnvrij en dat beïnvloedde de race. Gelukkig lukte het nog wel om aan het einde wat te versnellen. Normaal ben ik meer van hart starten en kijken hoe lang ik het overleef.”

Afstand
Vanwege haar werk traint Souwer op afstand mee met de equipe. Volgend jaar wil ze zich weer bij de rest voegen. Wanneer dat precies gebeurt is lastig te zeggen en hangt ook af van de regels rondom Covid-19. Momenteel werkt ze in Zwitserland. Souwer: “Ik blijf hier fit en zal me in de aanloop van de EK bij de rest voegen. Vanaf januari ga ik minder werken en vanaf maart ben ik volledig vrij. Hoe en wanneer ik precies instroom moeten we nog plannen. De covidregels maken reizen tot in elk geval half januari waarschijnlijk lastig. Maar voor nu hebben we afgesproken dat ik me richt op de skiff voor de EK. Hoe daarna moeten we nog zien.”

Mannenrecord
Leuk feit: de Britse ergometerkampioenschappen brachten ook een kampioen voort bij onze zuiderburen. De 23-jarige Belg Ward Lemmelijn verscherpte het Belgische mannenrecord naar 5:47.6. Ook hij bemachtigde een startbewijs voor de WK. Die vinden van 23 tot 27 februari 2021 plaats, eveneens vanuit de woonkamers.