Nereus domineert eigen sparpartij

Wedstrijden

Gisteren werd voor het eerst sinds de coronatijd weer een kleinschalige roeiwedstrijd georganiseerd. Nereus nodigde een aantal verenigingen uit om tussen De Hoop en het eigen clubgebouw races te houden over 750 meter. Ze wonnen daarbij zelf vrijwel alles.

Even leek het er gisterochtend langs de Amstel op of er eindelijk weer eens een ‘normale’ wedstrijd werd geroeid. Aegir, Gyas, Triton, Njord en Laga en een enkele boot van Okeanos waren allen te gast bij het tevens deelnemende Skøll en daar was het dan ook bijzonder druk. Nereus wilde al om 7:30u beginnen met starten om eventuele pleziervaart ruim voor te zijn. [su_quote]Maak NLroei mede mogelijk. Doe mee aan onze crowdfunding! Klik ajb hier. Alvast bedankt! [/su_quote]

Uitgangspunten
Het enthousiasme onder de roeiers en begeleiders onder de 40 deelnemende boten was daarentegen bijzonder groot. Eindelijk kon er weer eens tegen andere verenigingen worden gestreden. Het concept was simpel: iedereen roeit in korte tijd 2×750 meter tegen een andere tegenstander en de opgetelde tijden van die races bepalen wie er in de A- en B-finale het tegen elkaar op zouden nemen

Coronatijd
Initiatiefnemer was Boudewijn van Opstal, hoofdcoach van de Nereusvrouwen. “Eigenlijk hadden we dit al eerder in de coronatijd willen doen, maar toen kon ploegroeien steeds nog niet. Zonder een groot evenement te willen worden, kon iedereen zo toch op een laagdrempelige manier een wedstrijdje roeien. Het is natuurlijk jammer dat we het slechts bij deze verenigingen moesten houden, maar voor nu kon dat helaas niet anders.”

Wedstrijdkalender
De coach noemde echter nog een reden voor dit initiatief. “Eigenlijk zouden we dit ook in een normaal seizoen vaker willen doen. En dan vooral met buitenlandse ploegen. We worden steeds vaker in het buitenland uitgenodigd voor races en dat zouden we ook hier willen doen. Gewoon één-tegen-één voor de eigen deur. Zeker nu er ook steeds meer gedoe is met die wedstrijdkalender. Op deze manier houd je zaken zelf in de hand.”

Simon
De vereniging had het zo professioneel mogelijk aangepakt. Clubcoryfee Diederik Simon had in de vroege ochtend een baan uitgelegd en was een paar uur later zelf ook verantwoordelijk voor de startprocedure. Hoewel de tijdwaarneming even voor een kleine kink in de kabel leek te zorgen, bleek ook dat uiteindelijk snel verholpen.

Winst
De thuisvereniging bleek oppermachtig, al waren er nog steeds leuke races om naar te kijken. Bij de vrouwen was er een aardige strijd tussen Nereus, Skøll, een samengestelde acht met roeisters die normaal gesproken in Amerika studeren en de net geselecteerde U23-acht. Nereus was uiteindelijk de beste. Net als bij de mannen, waar de organiserende club in de finale met een kleine lengte te sterk was voor Triton.

Lichtgewichten
De Utrechters leverden uiteindelijk wel de snelste lichtgewicht acht, al bleven zijn qua tijd de imponerende eerstejaars lichte ploeg van Nereus maar nipt voor. Deze ploeg was bijna twaalf (!) seconden sneller dan de eerstvolgende eerstejaars lichte boot.

Fulltime-coaches
Voor de overmacht van Nereus had Van Opstal ook een verklaring. “Wij hebben als enige vereniging in het land fulltime vijf professionele coaches in dienst. Die zijn ook blijven doorwerken in de coronatijd en hebben ervoor gezorgd dat iedereen bleef trainen. Daarom is het verschil nu wellicht ook wat groter dan het anders was geweest.”

De uitslagen van de finales staan hier.